In Zuid-Holland is veel industrie te vinden, vooral in het Rijnmondgebied. Er worden veel gevaarlijke stoffen geproduceerd, opgeslagen en vervoerd naar andere delen van het land.
De provincie zorgt er onder andere voor dat bedrijven die risico’s veroorzaken niet te dicht bij woningen, scholen en kinderdagverblijven staan.
De provincie streeft naar een veilige fysieke leefomgeving in Zuid-Holland.
U moet er niet aan denken: er ontspoort een trein die gevaarlijke stoffen vervoert. Er kantelt een wagon en er ontsnappen gevaarlijke gassen. Of op de snelweg vindt een kettingbotsing plaats. Een LPG-tankwagen valt om en vliegt in brand. Het zijn risico's waar we in onze samenleving rekening mee moeten houden. En zeker in de provincie Zuid-Holland.
In de provincie Zuid-Holland, waar meer dan 3 miljoen mensen wonen, werken en recreëren, maar waar ook veel chemische industrie aanwezig is, is externe veiligheid altijd een aandachtspunt. Bedrijfsvestigingen, woningbouw, de groei van de bevolking en de toename van de mobiliteit in de provincie leiden, wanneer er geen maatregelen worden genomen, tot een toename van het aantal veiligheidsknelpunten. De ernst en omvang van een mogelijke ramp als gevolg van deze risico’s kan groot zijn. In de maatschappelijke beleving zal bij een eventuele ramp een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de overheid worden gelegd. Daarom willen wij in de provincie Zuid-Holland structurele aandacht voor externe veiligheid borgen en verankeren in onze organisaties.
Ambitie
De ambitie voor externe veiligheid is om een veilige fysieke leefomgeving in Zuid-Holland te bewerkstelligen. In Zuid-Holland dienen het transport, de opslag en de verwerking van gevaarlijke stoffen op zo’n manier te gebeuren dat de kans op een ramp tot een minimum wordt beperkt. Maar ook in de ruimtelijke ordening moet rekening worden gehouden met mogelijke risico’s. Zo mogen er geen woningen worden gebouwd op plaatsen waar het te onveilig is.
In de streefsituatie zijn in de buurt van grote groepen mensen geen risicovolle activiteiten meer aanwezig en vice versa. Transport van gevaarlijke stoffen vindt niet langer plaats door dichtbevolkte binnensteden en risicovolle bedrijven zijn grotendeels geclusterd in gebieden die speciaal voor dat soort bedrijven bedoeld zijn en die ver van de woonbebouwing liggen. Het transport van en naar deze gebieden is op een veilige wijze geregeld.
Hoe zit het met de risico's in uw woonomgeving?
Gemeenten zijn verplicht om burgers te informeren over de risico's in hun woonomgeving. Dat doen ze met de risicokaart. Deze kaart vertelt u of er risicovolle bedrijven in uw buurt gevestigd zijn en of er transportroutes voor gevaarlijke stoffen vlak langs of door uw woonomgeving lopen. En laat zien of u in een gebied woont dat zou kunnen overstromen. De provincie blijft zorgen voor het continueren van het technisch beheer van de systemen voor het Risicoregister (RRGS) en de Risicokaart en zorgt voor de optimalisatie van de kwaliteit van de gegevens en de systemen door de provincie.
Wilt u contact met ons? Kijk dan op de contactpagina.