Chemours in Dordrecht is een van de bedrijven die onder het bevoegd gezag van de provincie valt. Het bedrijf maakt onder andere stoffen waardoor producten water- en vetafstotend worden, zoals voor regenjassen en koekenpannen. Handig, maar voor de ontwikkeling ervan zijn PFAS gebruikt. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid en de omgeving, en breken niet of nauwelijks af in het milieu. Een bekend voorbeeld is PFOA. Deze stof wordt nu niet meer gebruikt door het bedrijf en is vervangen door andere PFAS (de zogenaamde GenX-stoffen).
Update 27 september 2023
Wij hebben met veel belangstelling kennisgenomen van de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam. De komende dagen gaan wij samen met onze juristen en de DCMR Milieudienst Rijnmond de uitspraak grondig bestuderen.
De belangen zijn groot, ook omdat wij in 2020 Chemours en DuPont aansprakelijk hebben gesteld voor eventuele schade als gevolg van verontreiniging met o.a. PFOA. Deze aansprakelijkheidsstelling is verzonden ter behoud van rechten. In dat licht zien wij deze uitspraak als een positieve ontwikkeling. Onze inzet blijft onverkort het beschermen van onze inwoners en zorgen voor een gezonde en veilige leefomgeving.
Milieudienst DCMR legt dwangsom op aan Chemours
De milieudienst DCMR legt een last onder dwangsom op aan Chemours voor het lozen van trifluorazijnzuur (TFA). Chemours krijgt daarmee de opdracht om deze onvergunde lozing te stoppen. Anders moet het bedrijf de opgelegde dwangsom betalen. Lees meer en volg de hoorzitting van 1 september.
Reactie op uitzending Zembla 15 juni 2023
Voor de provincie Zuid-Holland staat de volksgezondheid voorop. In de milieuvergunning van Chemours nemen we steeds strengere eisen op, met als doel de uitstoot van PFAS (een groep schadelijke stoffen) zo dicht mogelijk naar nul te krijgen. Eerder is de zeer schadelijke stof PFOA al verboden. De toegestane uitstoot van GenX-stoffen (de vervangers van PFOA) is sinds 2013 al met 99 procent gedaald. Helaas floot de rechter ons terug bij onze laatste eis om verdere verlaging van overige PFAS.
Als het bedrijf al langer wist van de schadelijkheid van PFOA zonder dit te melden, dan lijkt ons dat een zaak voor het Openbaar Ministerie om dit nader te onderzoeken.
Namens de provincie Zuid-Holland heeft in 2016 de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid al eens eerder aangifte gedaan tegen Chemours voor het uitstoten van de stof PFOA zonder vergunning. Er heeft toen een strafrechtelijk onderzoek plaatsgevonden. Het OM is aan zet om een beslissing over vervolging te nemen.
Wat doet de provincie?
Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het milieu en de veiligheid in en om het bedrijf, zo ook Chemours. Daarbij moet het bedrijf zich aan regels houden, die onder meer zijn vastgelegd in een vergunning. Het bedrijf heeft deze aangevraagd en deze wordt door de DCMR Milieudienst Rijnmond namens de provincie verleend. Daarbij wordt altijd geadviseerd door bijvoorbeeld gemeenten en waterschappen. Als belanghebbenden het niet met de vergunning eens zijn, kunnen zij naar de rechter stappen. Die kan dan beslissen of de regels voor het bedrijf kloppen met geldende wet- en regelgeving. Die regels gaan over veiligheid van de omgeving, uitstoot naar de lucht, het afvoeren van afvalwater, bodemverontreiniging en geluid.
Uiteraard wordt in de gaten gehouden of het bedrijf zich aan de regels houdt. Dat gebeurt ook door omgevingsdienst DCMR die het bedrijf regelmatig bezoekt, samen met andere inspectiediensten. Daarnaast moet het bedrijf incidenten melden. Worden de regels overtreden? Dan kan het bedrijf een dwangsom opgelegd krijgen om te zorgen dat het bedrijf zich weer aan de regels houdt. Dit is tot op heden meerdere malen gebeurd.
PFAS
Chemours gebruik PFAS voor het ontwikkelen van producten. Er zijn verschillende soorten PFAS, bijvoorbeeld PFOA, PFOS en de GenX-stoffen. We weten nog niet zoveel over deze stoffen, maar ontdekken door nieuwe onderzoeken steeds meer. We weten in ieder geval dat ze schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. En dat ze niet of nauwelijks uit het milieu verdwijnen. Een van de manieren waarop PFAS in de lucht of bodem terechtkomt is door uitstoot van fabrieken. Ook Chemours stoot PFAS uit via de lucht en afvalwater.
Verminderen van uitstoot
Vanwege de schadelijke gevolgen doet de provincie er alles aan om de uitstoot bij Chemours te verminderen. Zijn er bruikbare nieuwe technieken beschikbaar voor het filteren van uitstoot? Dan moet het bedrijf die toepassen en wordt de vergunning aangescherpt. Op deze manier is de vergunde emissie van GenX-stoffen naar zowel water als lucht in stappen flink teruggebracht. Mocht het bedrijf in 2013 jaarlijks nog 6.400 kg naar water uitstoten, in de nieuwe revisievergunning (gepubliceerd najaar 2022) is dat nog 2 kg per jaar. De vergunde emissie naar lucht was in 2013 jaarlijks 660 kg, en zal na inwerkingtreding van de revisievergunning 4 kg per jaar zijn. In 2025 moet het bedrijf de uitstoot nog verder verlaagd hebben tot 3,45 kg.
Helemaal verbieden kan de provincie niet. Volgens landelijke en Europese wet- en regelgeving zijn nog maar enkele PFAS verboden. Het gebruik en de productie van PFOA en PFOS zijn inmiddels wel verboden.
DCMR
Meer weten over vergunningverlening, toezicht en handhaving bij Chemours? Bezoek de website van DCMR [Dossier Chemours en DuPont - DCMR] Daar vind je informatie over de vergunningen van het bedrijf en maatregelen die de provincie heeft genomen.
Moestuinen rondom Chemours/Dupont
Door uitstoot van PFAS door Chemours/Dupont zijn de stoffen in de omgeving terecht gekomen, waaronder in moestuinen. Het RIVM adviseert na onderzoek geen groenten en fruit meer te eten uit moestuinen binnen een straal van 1 kilometer van de fabriek.
PFAS en gezondheid
Ieder mens heeft PFAS in zijn lichaam, en bouwt die hoeveelheid gedurende zijn leven op via voedsel, lucht en gebruik van producten. Het RIVM heeft na nieuwe Europese inzichten over PFAS vastgesteld dat we in Nederland te veel van deze stof binnenkrijgen. Omdat het gaat over levenslange inname is er geen acuut gevaar. Het ministerie en het RIVM gaan verder onderzoeken wat de gevolgen van deze nieuwe inzichten zijn.