Waar komen de damherten in de Hoeksche Waard vandaan?
In 2000 zijn er 3 herten ontsnapt uit een damhertenkamp in de omgeving van Numansdorp. Tijdens een recente telling van de Stichting Faunabeheereenheid Zuid-Holland in de Hoeksche Waard zijn er totaal 69 damherten geteld. Het is goed om te vermelden dat een telling van een dier in de natuur altijd een momentopname is.
Wat is het probleem?
Damherten zijn forse dieren die veel voedsel nodig hebben. Dat halen ze normaalgesproken uit de natuur. Deze groep damherten leeft niet in een natuurgebied, maar op het terrein van een paar boerenbedrijven. Daar veroorzaken ze schade aan diverse gewassen. Ook steken ze regelmatig wegen over en dat is een risico voor de verkeersveiligheid.
Is dat nou zo’n groot probleem?
De problemen zijn nu nog niet zó groot. Maar we weten uit ervaring en van deskundigen dat deze groep damherten naar verwachting zal uitgroeien tot een zeer grote populatie van duizenden damherten. Dat hebben we bijvoorbeeld ook gezien in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Bij zo’n grote hoeveelheid herten zijn de problemen ook enorm. Zeker omdat er in de Hoeksche Waard geen groot natuurgebied aanwezig is waar de damherten terecht kunnen. We moeten dus wel ingrijpen.
Waarom neemt de provincie deze beslissing?
In het Soortenbeleid dat op 8 maart 2023 is vastgesteld door Provinciale Staten staat dat de Hoeksche Waard geen leefgebied is voor damherten. Ook is onafhankelijk onderzoek gedaan naar hoe het best met de damherten kan worden omgegaan. Daaruit blijkt dat alternatieven praktisch en/of wettelijk onuitvoerbaar zijn. Het naar nul terugbrengen van de populatie is helaas de juiste optie.
Ontwerpbesluit
Het ontwerpbesluit dat de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) in mandaat van de provincie Zuid-Holland heeft opgesteld heeft 6 weken (van 29 januari tot en met 11 maart jl.) ter inzage bij ODH gelegen. In totaal zijn er 24 zienswijzen ingediend. ODH gaat deze zienswijzen verwerken, waarna er binnen zes weken een definitief besluit volgt.
Wat gaat er nu gebeuren?
Na het verwerken van de zienswijzen komt ODH met een definitief besluit. Tegen dat besluit kunnen belanghebbenden in beroep gaan bij de rechter. Zolang er geen uitspraak van de rechter is, zullen niet alle damherten worden geschoten. Pas als het besluit definitief is, zal de groep damherten in de Hoeksche Waard via afschot gereduceerd worden tot 0. In maximaal 5 jaar tijd moet dit proces zijn afgerond.
Kan dat ook anders?
Helaas zijn er geen andere opties. Hier hebben we heel goed over nagedacht. Wegvangen of steriliseren worden door sommigen genoemd, maar ook dat zijn geen bruikbare opties. Wegvangen en elders uitzetten is praktisch gezien nauwelijks uitvoerbaar én het zou betekenen dat de herten worden uitgezet op een plek waar er ook op ze gejaagd wordt. Steriliseren is wettelijk verboden en in de praktijk ook niet uitvoerbaar bij een groep in het wild levende herten.
Kunnen er hekken worden geplaatst?
In de Hoeksche Waard is geen geschikt natuurgebied voor de damherten, dus er kan ook geen hek worden geplaatst tussen gebieden waar ze wel en niet welkom zijn. Bovendien zou je, ook wanneer er een hek staat, op enig moment toch moeten ingrijpen om de groei van de populatie tegen te gaan.
Waarom moeten alle damherten weg?
Om er voor te zorgen dat de populatie niet meer groeit, zal er ieder jaar afschot moeten plaatsvinden. Wij kiezen ervoor om in een korte tijd deze damherten te laten doden, in plaats van ieder jaar opnieuw. Volgens de deskundigen gaat er na verloop van tijd inteelt ontstaan, ook als de groep klein wordt gehouden. Dat zou voor gezondheidsproblemen zorgen.
Wie gaat de damherten schieten?
Faunabeheerders van de lokale wildbeheereenheid zullen het afschot op professionele wijze uitvoeren, in overleg met de provinciale Faunabeheereenheid Zuid-Holland. Zij zijn gebonden aan strenge wet- en regelgeving. Zij zullen er alles aan doen om onnodig leed te voorkomen. Als het vlees geschikt is om te eten, kan het voor consumptie gebruikt worden.
Worden de damherten opgejaagd?
Nee, het afschot zal in alle rust en met zo weinig mogelijk verstoring plaatsvinden, waarbij iedere associatie met mens en gevaar zo veel mogelijk voorkomen gaat worden. Door het afschot binnen een zo kort mogelijke periode te laten plaatsvinden, wordt voorkomen dat de damherten zich verder voortplanten en er onnodig meer dieren moeten worden gedood.
Zijn damherten ergens anders in Zuid-Holland welkom?
Ja, in het duingebied in de omgeving van Noordwijk, op de grens met provincie Noord-Holland, leeft een populatie damherten. Hier is ruimte voor een populatie van een kleine 1000 damherten. Deze populatie wordt beheerd door afschot.