
Nederland en provincie Zuid-Holland staan voor grote ruimtelijke en maatschappelijke opgaven. Een goede kwaliteit van de natuur en biodiversiteit helpt bij de realisatie hiervan. Andersom bieden deze grote transities de mogelijk om de natuur te verbeteren. Want een goede natuurkwaliteit is niet alleen van groot belang voor mens, plant en dier maar ook een gezonde economie en brede welvaart in Zuid-Holland.
Landelijk programma
Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) werkt gebiedsgericht aan natuur, water en klimaat. Dit omvat ook het stikstofdossier. Maar er is meer nodig om de natuurdoelen te halen.
Met de Landelijke Agenda Natuurinclusief wordt er gewerkt aan het versterken van natuur in de breedste zin, dus niet alleen in de natuurgebieden. Het gaat over doelstellingen voor biodiversiteit en natuurinclusiviteit. Waarbij biodiversiteit een gelijkwaardig doel wordt bij de realisatie van andere opgaven, zoals bijvoorbeeld de woningbouw, de energietransitie of landbouw.
Natuurinclusief Zuid Holland
Het landelijke programma sluit nauw aan op de aard van en opgave voor Zuid-Holland. We zijn een verstedelijkte provincie met weinig natuurgebieden en weinig groen per inwoner. Wat betekent natuurinclusiviteit voor Zuid-Holland? Welke perspectieven hebben we? En hoe pakken we dit aan?
Verkenning Natuurinclusief Zuid-Holland
In opdracht van de provincie heeft programmamaker Arie Lengkeek / commongrounds de Verkenning Natuurinclusief Zuid-Holland opgezet en uitgevoerd. Samen met landschapsarchitecten, ontwerpbureaus, collega’s en partners is ontwerpend onderzocht hoe een natuurinclusief Zuid-Holland 2050 eruit kan zien en wat hiervoor nodig is. De verkenning bestaat uit een aantal onderdelen:
- verkenning op systeemniveau:
provincie als geheel, natuurinclusief als lokkend perspectief (in samenwerking met landschapsarchitectenbureau LOLA) - locatie-ateliers:
verkenning vanuit concrete gebiedsgerichte opgaven: natuurinclusief als verbindend motief (in samenwerking met Feddes/Olthof landschapsarchitecten)
Het resultaat van de verkenning is gebundeld in het Magazine Natuurinclusief Zuid-Holland (pdf, 47 MB).
Eventweek Natuurinclusief Zuid-Holland
Van 7 t/m 10 november organiseren we de Eventweek Natuurinclusief Zuid-Holland. Een week vol inspiratie waarin we maatschappelijke en economische activiteiten verweven met de natuur.
De week opent met een Plein 1 Bijeenkomst op 7 november. Hier staat de terugkoppeling van de verkenning centraal: drie perspectieven voor een natuurinclusief Zuid-Holland, aanbevelingen voor natuurinclusief werken gevolgd door een paneldiscussie met experts en publiek.
Op 8, 9, en 10 november gaan we dieper in op maatschappelijke en ruimtelijke thema’s, zoals landbouw, woningbouw, water, infrastructuur, de energietransitie en gezondheid. Wat nemen we mee uit de verkenning, en hoe passen we dit toe voor een natuurinclusief Zuid-Holland?
Agenda Natuurinclusief Zuid-Holland
De uitkomsten van de Eventweek vormen het begin van de Contouragenda Natuurinclusief Zuid-Holland. Dit wordt een op hoofdlijn uitgezet strategisch plan, onder meer als input voor de collegeperiode 2023-2027. Met als doel een Natuurinclusief Zuid-Holland in 2050.
Contact
Karin Harmsen - ka.harmsen@pzh.nl
Gerelateerde projecten
Rijke Groenblauwe Leefomgeving
Natura2000
Natuurnetwerk Nederland