Over het kerngebied Kust en Duinen
Kerngebied Kust en Duinen loopt van Hoek van Holland tot bij Lisse en heeft strand, duinen en het gebied daarachter met onder meer bollenvelden, landgoederen, bos- en duingebieden en steden als Den Haag en Leiden. Er liggen 5 Natura 2000-gebieden:
- Solleveld & Kapittelduinen
- Westduinpark & Wapendal
- Meijendel & Berkheide
- Coepelduynen
- Zuid-Hollandse deel van Kennemerland-Zuid
Wat zijn de opgaven in kerngebied Kust en Duinen?
Kwetsbare natuur
Het Kust- en Duinengebied bevat veel kwetsbare natuur en kent een hoge druk op biodiversiteit en waterkwaliteit. De druk is afkomstig van stikstof (NOx), ammoniak (NH3), recreatie en gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten uit de land- en tuinbouw. De opgaven richten zich op het herstellen, versterken en uitbreiden van de natuur, het verbeteren van de waterkwaliteit, ruimte voor waterkwantiteit voor de zoetwater beschikbaarheid en waterberging en de transitie naar volhoudbare land- en tuinbouw die toewerkt naar een toekomstgericht, duurzaam en circulair systeem.
Natuurdoelanalyses
De overbelasting van stikstof speelt vooral in Solleveld & Kapittelduinen. Voor het hele gebied komen uit de natuurdoelanalyses de volgende knelpunten naar voren:
- beschikbare ruimte
- stikstofdepositie (verzuring, vermesting, eutrofiëring)
- vergrassing en verstruweling
- beperkte verstuivingsdynamiek
- lage konijnenstand
- overbegrazing door onder andere damherten
- gebrek aan rust
- aanwezigheid van gebiedsvreemde plantensoorten: Japanse duizendknoop, Amerikaanse vogelkers, rimpelroos etc.
Verdroging
Waterkwaliteit en beschikbaarheid van water is in toenemende mate een issue in Kust en Duinen. In de duinen wordt rivierwater geïnfiltreerd voor de productie van drinkwater. Door deze infiltratie zijn natte duinvalleien ontstaan die gevoelig zijn voor verdroging.
Drinkwaterproductie
Drinkwaterbedrijven zoeken naar alternatieve bronnen voor drinkwaterproductie omdat de huidige capaciteit onvoldoende is om aan de toenemende vraag uit de steden te kunnen voldoen. Uitbreiding van de capaciteit leggen een extra ruimteclaim op het gebied.
Grondwater en bodemdaling
Onttrekking van (brak)grondwater door de glastuinbouw komt in het Westland steeds meer onder druk te staan, onder andere in relatie tot bodemdaling in het gebied van De Lier.
Wie zijn betrokken bij het gebiedsproces?
Het gebiedsproces gaat over de toekomst van de het kerngebied Kust en Duinen. Het gaat daarmee over de toekomst van iedereen die er woont, werkt en recreëert. Daarom zijn bij het gebiedsproces vele partijen betrokken.
Dat zijn onder andere:
- alle gemeenten in het kerngebied
- waterschap Hollandse Delta en Hoogheemraadschap van Rijnland
- landbouworganisaties: LTO, Glastuinbouw Nederland, KAVB, Greenport West-Holland
- terreinbeherende organisaties: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Zuid-Hollands Landschap, Dunea.