Wat is het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG)?
In het ZH-PLG brengen we de belangen van natuur, water, stikstof en klimaat als randvoorwaarde voor een vitaal platteland in onze provincie samen. Het landelijk gebied kan binnen die randvoorwaarden ontwikkelen tot een aantrekkelijk gebied om te wonen, werken, landbouw te bedrijven en te recreëren.
Naar een nieuwe balans in het landelijk gebied
Met het ZH-PLG werken we aan een Zuid-Holland waar we ook in de toekomst goed kunnen leven; in een provincie waar lucht, water en bodem gezond zijn, het drinkwater schoon is en inwoners kunnen rekenen op bescherming tegen het water.
Vragen en antwoorden Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied
Stand van zaken
De provincie stuurt het voorontwerp voor het gebiedsprogramma ZH-PLG aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), zodat het ministerie dit kan toetsen. Een tussentijdse beoordeling van dit voorontwerp door het ministerie is beschikbaar.
De provincie werkt samen met de gebiedspartners zoals gemeenten, waterschappen, landbouworganisaties en terreinbeherende organisaties aan de uitwerking van de plannen. Tegelijkertijd stellen we een Maatregelenpakket samen met concrete projecten die de gebiedspartners hebben uitgewerkt en waarmee we nu al invulling kunnen geven aan de doelen van het ZH-PLG voor natuur, water, stikstof en klimaat.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) beoordeelt de plannen definitief.
Als uit de definitieve beoordeling blijkt dat de doelen voor natuur, water, stikstof en klimaat met dit gebiedsprogramma kunnen worden gehaald, gaan de provincie en de gebiedspartners aan de slag met de uitvoering. Omdat het Transitiefonds van het Rijk is komen te vervallen gaat de provincie met het Rijk in gesprek over de benodigde financiering.
Maatregelenpakket ZH-PLG
Het Maatregelenpakket ZH-PLG bevat concrete projecten van gebiedspartners die op korte termijn kunnen worden uitgevoerd en die bijdragen aan de doelen van het ZH-PLG. Op 7 juni 2024 heeft het Rijk een bedrag van €188 miljoen toegekend voor de uitvoering van dit pakket. Lees op de pagina Maatregelenpakket ZH-PLG hoe wij hier samen met onze partners aan werken.
Zuid-Hollandse aanpak
Omdat het landschap in Zuid-Holland zo verschillend is, hebben we voor het ZH-PLG 3 kerngebieden aangewezen:
De uitdagingen zijn complex en verschillen per gebied. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bodemgesteldheid, de beschikbaarheid en kwaliteit van water. Dit maakt dat we in het veenweidegebied voor andere uitdagingen staan dan aan de kust. Per gebied doen we een beroep op de specifieke kennis, ervaring en innovatiekracht die in het gebied aanwezig is. Want het ontwikkelen van een gebiedsgerichte aanpak betekent dat we samen tot de beste oplossingen per gebied moeten komen. Daarbij kijken we goed naar welke aanpassingen het meeste resultaat opleveren en welke hulp daarbij nodig is. Een nieuwe balans in het landelijke gebied vinden kost tijd. Maar we hebben er vertrouwen in dat we samen met onze gebiedspartners deze omslag voor elkaar krijgen.
Welke rol heeft de provincie?
De provincie heeft als gebiedsautoriteit en gebiedspartner de rol om samen met medeoverheden en gebiedspartners maatregelen uit te werken voor de landelijke doelen. Deze doelen worden regio-specifiek gemaakt. De provincie maakt onderscheid tussen een korte termijn en lange termijn aanpak. Daarbij richt de zeer korte termijn zich op het creëren van stikstofruimte waarbij niet alleen gekeken wordt naar de landbouwsector. Direct daarna vragen natuur en klimaat om een integrale blik op de toekomst.
De provincie werkt al langere tijd aan de doelen op natuur, water, stikstof en klimaat. Er zijn al veel lopende samenwerkingen en gebiedsprocessen waarin nu al daaraan uitwerking wordt gegeven. Het ZH-PLG is dus geen start van het werken aan de doelen op natuur, water, stikstof en klimaat. Het grootste verschil is dat de doelen nu in één programma worden ondergebracht.
Vragen of meer informatie?
- Mail ons via [email protected].
- Vragen over landbouw? Mail naar: het landbouwloket.
Blijf via onze nieuwsbrief op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Meld je aan.
Landelijk gebied Zuid-Holland – aflevering Water
Landelijk gebied Zuid-Holland – aflevering Bodem
Landelijk gebied Zuid-Holland – aflevering Natuur
Eerdere Nieuwsbrieven
- Nieuwsbrief: Zuid-Hollandse aanpak stikstof en programma landelijk gebied – 4 juli 2023
- Nieuwsbrief: Zuid-Hollandse aanpak stikstof en programma landelijk gebied – 17 mei 2023
- Nieuwsbrief: Zuid-Hollandse aanpak stikstof en programma landelijk gebied – 28 maart 2023
- Nieuwsbrief: Zuid-Hollandse aanpak stikstof en programma landelijk gebied – 15 november 2022