
Wat is het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG)?
In het ZH-PLG brengen we de belangen van natuur, water, stikstof en klimaat als randvoorwaarde voor een vitaal platteland in onze provincie samen. Het landelijk gebied kan binnen die randvoorwaarden ontwikkelen tot een aantrekkelijk gebied om te wonen, werken, landbouw te bedrijven en te recreëren. Het ZH-PLG is de regionale invulling van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Daarmee staat het programma niet op zich zelf, om de doelen te bereiken is het nodig dat ook het Rijk haar verantwoordelijkheid neemt in de volle breedte van de doelen.
Herstel ecologisch systeem en nieuw perspectief op land- en tuinbouwsector
Met het ZH-PLG werken we aan een toekomstbestendig, leefbaar, gezond en vitaal platteland in onze provincie. Dat vraagt om herstel van het ecologisch systeem en een nieuw perspectief op onze land- en tuinbouwsector. De doelen vanuit het NPLG op gebied van natuur, water, stikstof en klimaat gaan ons daarbij helpen. Ook andere sectoren, zoals mobiliteit en industrie, en daarmee ook het stedelijk gebied, hebben een verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het behalen van de doelen en worden in samenhang bezien.
Natuur, water, stikstof en klimaat kennen een nauwe onderlinge samenhang. In de aanpak zijn bodem en water sturend. Het ZH-PLG is dus een integrale en gebiedsgerichte aanpak.
De Zuid-Hollandse aanpak
Het startdocument Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied markeert de start van een langjarige transitie. Uitgangspunt van onze aanpak: we gaan met en in de gebieden aan de slag met wat we al wel weten. In het document staat globaal aangegeven hoe we het programma inrichten en wat we vragen aan de 3 kerngebieden.
Welke rol heeft de provincie?
De provincie heeft als gebiedsautoriteit de rol om samen met medeoverheden en gebiedspartners maatregelen uit te werken voor NPLG-doelen. Deze doelen worden regio-specifiek gemaakt. De provincie maakt onderscheid tussen een korte termijn en lange termijn aanpak. Daarbij richt de zeer korte termijn zich op het creëren van stikstofruimte waarbij niet alleen gekeken wordt naar de landbouwsector. Direct daarna vragen natuur en klimaat om een integrale blik op de toekomst.
De provincie werkt al langere tijd aan de doelen op natuur, water, stikstof en klimaat. Er zijn al veel lopende samenwerkingen en gebiedsprocessen waarin nu al daaraan uitwerking wordt gegeven. Het ZH-PLG is dus geen start van het werken aan de doelen op natuur, water, stikstof en klimaat. Het grootste verschil is dat de doelen nu in één programma worden ondergebracht. De komende periode gaan we zorgen dat al deze bestaande gebiedsprocessen op een goede manier een plek krijgen in het ZH-PLG.
Toewerken naar Gebiedsprogramma 1.0
Het ontwikkelen van een gebiedsgerichte aanpak betekent samen met elkaar puzzelen om te komen tot de beste mix van oplossingen in de gebieden; dat vraagt om maatwerk.
We werken samen in 3 kerngebieden:
- Kust en duinen
- Zuid-Hollandse Delta
- Veenweiden
Deze indeling is gekozen vanuit het principe ‘bodem en water sturend’. In de gebiedsprocessen is ruimte voor inbreng vanuit verschillende schaalniveaus. Van erf tot kerngebied. Het belangrijkste gesprek vindt plaats aan de keukentafel. We vinden het belangrijk dat alle relevante partners betrokken zijn bij de ontwikkeling van de gebiedsplannen.
We werken toe naar een eerste versie van een gebiedsprogramma 1.0 in juli 2023 waarvoor we de kerngebieden om input vragen. In deze eerste versie ligt de nadruk op het doorgronden van de opgaven in de verschillende deelgebieden en het maken van een aantal grote strategische, richtinggevende keuzes. Daarnaast ligt de nadruk op het selecteren van maatregelen voor de urgentste doelen; dat zijn in ieder geval de wettelijk vastgestelde doelen in de Wet stikstofreductie en natuurverbetering (Wsn). Deze versie zal nog niet voor alle doelen van het NPLG uitgewerkte maatregelpakketten bevatten en er zullen de komende jaren nog meerdere versies volgen.
Vragen over ZH-PLG of meer informatie?
Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen over het ZH-PLG? Mail ons via ZHPLG@pzh.nl.
Via onze nieuwsbrief houden wij geïnteresseerden op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over de Zuid-Hollandse aanpak stikstof en programma landelijk gebied. Ben je geïnteresseerd of ontvang je deze update nog niet? Of ken je iemand voor wie deze informatie ook relevant is? Meld je dan aan voor deze nieuwbrief.
- Nieuwsbrief: Zuid-Hollandse aanpak stikstof en programma landelijk gebied – 17 mei 2023
- Nieuwsbrief: Zuid-Hollandse aanpak stikstof en programma landelijk gebied – 28 maart 2023
- Nieuwsbrief: Zuid-Hollandse aanpak stikstof en programma landelijk gebied – 31 januari 2023
- Nieuwsbrief: Zuid-Hollandse aanpak stikstof en programma landelijk gebied – 15 november 2022
Websites en documenten
- Factsheets stikstof AERIUS Monitor (pdf, 10 MB)
- AERIUS Calculator en Monitor geactualiseerd
- Startdocument Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied
- Video IPO, uitleg gebiedsgerichte aanpak
- Startnotitie NPLG van het Rijk
- Rapport van Remkes: Wat wel kan
- Reactie van de provincie op Rapport Remkes
- Reactie van de provincie op startdocument NPLG