De Ladder is voor ons het kompas waarop wij met regio’s en gemeenten praten over ruimtelijke programmering, zowel kwalitatief als kwantitatief.
Met de Ladder voor Duurzame Verstedelijking zijn afwegingen bij besluitvorming bij alle ruimtelijke besluiten zorgvuldiger en transparanter.
De Ladder is een beleidsinstrument dat ons helpt leegstand te voorkomen en bestaande capaciteit voor nieuwe functies in beeld te krijgen.
De Ladder voor duurzame verstedelijking is onderdeel van het aantonen van een goede ruimtelijke ordening. De provincie Zuid-Holland heeft de Ladder voor duurzame ontwikkeling opgenomen in haar Verordening ruimte als een instrument dat ingezet wordt voor zorgvuldig ruimtegebruik en om het provinciaal belang bij toepassing van deze ladder te benadrukken.
Dit biedt de provincie ook de mogelijkheid om enkele begrippen die op meerdere manieren voor uitleg vatbaar zijn, te verduidelijken voor de specifieke Zuid-Hollandse situatie.
In de Visie Ruimte en Mobiliteit (2014) zijn 5 hoofddoelen benoemd:
- Beter benutten van de schaarse ruimte.
- Bundeling van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
- Versterken agglomeratiekracht.
- Behoud kwaliteit landelijk gebied.
- Behouden en verbeteren ruimtelijke kwaliteit
De Ladder draagt bij aan het behalen van deze 5 hoofddoelen.
Uitgangspunt van de strategie voor de bebouwde ruimte is betere benutting van het bestaand stads- en dorpsgebied (BSD). Stedelijke ontwikkeling vindt daarom primair plaats binnen BSD. Niet alle vraag naar wonen en werken kan en hoeft te worden opgevangen binnen BSD, maar dit moet wel goed onderzocht en gemotiveerd worden. De ladder voor duurzame verstedelijking bevat hiervoor het handelingskader. De ladder zoals opgenomen in de Verordening ruimte heeft daarom niet alleen betekenis voor de toelichting van het bestemmingsplan maar ook voor de inhoud.
Op deze webpagina vindt u nadere informatie over de Ladder, de betekenis, gehouden presentaties en veelvoorkomende vragen (Q&A). De Ladder noopt tot het maken van keuzes en het terugdringen van overprogrammering in harde en zachte plannen. Dit kan financiële consequenties hebben en daarom is hier ook een informatieblok opgenomen over planschade (voorzienbaarheid) en contracten.
Trede 1
Aantonen welke kwantitatieve en kwalitatieve behoefte er is op regionaal niveau.
Trede 2
Overeenstemming over hoe we het bestaande beter kunnen benutten.
Trede 3
Inzicht in mogelijkheden voor bouwen buiten bestaand stedelijk gebied en bereikbaarheid.
Q&A
In dit document vindt u vragen en antwoorden over de Ladder voor Duurzame Verstedelijking.
Ook interessant
Meer informatie over de Ladder en de toepassing ervan vindt u ook op:
Planschade en contracten
Hier leest u meer over planschade (voorzienbaarheid) en contracten.
Wilt u contact met ons? Kijk dan op de contactpagina.