Zuid-Holland is een dichtbevolkte deltaprovincie, met een groeiende ruimtebehoefte om te kunnen wonen, werken en recreëren. Tegelijkertijd moeten we steeds meer ruimte reserveren voor het opvangen van overstromingen en weersextremen, de behoefte aan natuur, een verduurzaamde landbouw en voor onze energievoorziening. Hoe geven we alle ruimtevragers een plek, zoals voor wonen en werken? De provincie heeft hiervoor spelregels vastgelegd in de Verstedelijkingsstrategie.
Zuid-Holland voert al jaren een consistent beleid waarbij we bij voorkeur bouwen binnen bestaand stads- en dorpsgebied. Op deze manier benutten we bestaande infrastructuur en netwerken, zoals het openbaar vervoer, het wegennet, de riolering en maatschappelijke voorzieningen. Hiermee voorkomen we dat mobiliteitskosten onnodig oplopen. En we bieden met goed bereikbaar onderwijs en banen optimale ontplooiingskansen aan inwoners.
Corridors en knooppunten
De provincie wil bedrijfsmatige activiteiten en functies slim, selectief en waar nodig stringent sturen. Dat doen we door activiteiten te clusteren, door logistieke hubs te organiseren en door activiteiten te bundelen op corridors en knooppunten. Door verstedelijking, mobiliteit en economische toplocaties te koppelen, investeren we in een stedelijke en kennisgedreven economie.
Een schaalsprong in hoogwaardig openbaar vervoer versterkt onze economie. Hierbij is de Oude Lijn de ruggengraat, waarop de regionale Hoogwaardig Openbaar Vervoer corridors aansluiten. Voor de dorpse woonmilieus spelen de auto, de (elektrische) fiets en het openbaar vervoer een belangrijke rol. We zorgen dat verschillende modaliteiten zo goed mogelijk op elkaar aansluiten.
In onze strategie geven we ruimte aan gezondheid, natuur, energietransitie, circulariteit en klimaatadaptatie. Vernieuwende woonvormen, zoals hofjes, bieden ruimte voor vernieuwde woon-zorgconcepten en gaan eenzaamheid tegen. Bij nieuwbouw voor wonen en werken houden we rekening met bodemdaling, gaan we voor natuurinclusieve oplossingen en geven we ruimte aan onze watersystemen.
Groene randen om woon- en werkgebieden
Landschappen en groene randen om onze steden en dorpen zijn belangrijk voor natuur/biodiversiteit, recreatie en voedsel/grondstoffenproductie. Het biedt de plek voor ontspanning, de basisstructuur voor onze natuur en vormt de bodem voor een duurzame grondgebonden landbouw.
De noodzakelijke en nog nader uit te werken inzet op o.a. het Landschapspark Zuidvleugel, de duurzame transitie van de landbouw, het Nationaal park Hollandse Duinen en een gerichte bossenstrategie draagt bij aan een evenwichtige, natuurinclusieve en gezonde ontwikkeling van Zuid-Holland als geheel.
De ruimtelijke keuzes die we nu maken bepalen de toekomst van onze provincie. Naarmate de druk op de ruimte toeneemt, wordt het nodig om scherpere keuzes te maken en stringenter te sturen. Binnen Zuid-Holland is dat mogelijk door te combineren waar dat kan, en toekomstgericht te kiezen waar dat moet.