Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee (HWGO)De concessie Hoeksche Waard / Goeree-Overflakkee omvat het openbaar vervoer in de gemeenten Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee, alsmede de busdiensten tussen deze gemeenten en Rotterdam, Dordrecht, Barendrecht, Hellevoetsluis-Spijkenisse, Renesse en Willemstad.

De concessie wordt sinds 13 december 2015 uitgevoerd door Connexxion. De concessie eindigt op 10 december 2023. Provincie en Connexxion overleggen over een verlenging met twee jaar.

In het concessiegebied rijden:

  • Streekbus: zowel in de Hoeksche Waard als op Goeree Overflakkee verzorgt de streekbus het vervoer tussen de verschillende steden en dorpen. Op Goeree-Overflakkee biedt de streekbus op een aantal plaatsen aansluiting op R-net-lijn 436. In de Hoeksche Waard is een belangrijke rol weggelegd voor busstation Heinenoord, waar elk half uur (avond en zondag: elk uur) de bussen uit alle plaatsen in de Hoeksche Waard samen komen. Hierdoor bestaan goede verbindingen tussen de diverse delen van de Hoeksche Waard onderling, alsmede naar Rotterdam Zuidplein (metro), Rotterdam Lombardijen (treinstation, Maasstad Ziekenhuis) en Dordrecht (trein en Albert Schweizer Ziekenhuis).
  • Schoolbussen: speciaal voor het vervoer van scholieren en studenten rijdt een aantal bussen direct naar onderwijsinstellingen. Deze bussen rijden alleen op schooldagen, de dienstregeling wordt zoveel mogelijk aangepast aan de lesroosters. Schoolbussen zijn herkenbaar aan het lijnnummer dat met ‘6’ begint.
  • Buurtbussen: een aantal verbindingen trekt onvoldoende reizigers om de inzet van een streekbus te rechtvaardigen. De buurtbus (lijnen 711 en 712) maakt gebruik van een acht-persoonsbusje en wordt bestuurd door vrijwilligers; dit maakt het mogelijk om ook in kleinere plaatsen en buurtschappen een vorm van openbaar vervoer aan te bieden.
  • R-net: In de concessie HWGO is er een R-net-verbinding. De lijnen 436 en 437 rijden tussen metrostation Rotterdam Zuidplein en Stellendam (spits: Ouddorp). Tussen Rotterdam en Oude Tonge gebruiken de bussen de auto(snel)weg, waardoor een snelle reis kan worden geboden. Een verdere verbetering is het gebruik van de vluchtstrook op delen van de A29 wanneer er file staat. Hierdoor is de bus niet alleen snel, maar ook betrouwbaar. Op Goeree-Overflakkee verbindt R-net de oost- en westzijde van eiland met elkaar. De bus maakt zoveel mogelijk gebruik van doorgaande wegen, waardoor de reissnelheid hoog is. Belangrijke haltes zijn Oude Tonge (Busstation), Middelharnis (Gemeentehuis en Centrum), Dirksland (ziekenhuis) en Stellendam busstation (aansluiting op lijn 104 Renesse – Ouddorp – Stellendam – Hellevoetsluis – Spijkenisse metro).

Meer over R-net vindt u op de R-net-pagina’s.

OV-klantenbarometer 2020 pakt goed uit voor Zuid-Holland

De OV-klantenbarometer geeft met 107.631 ingevulde vragenlijsten inzicht in hoe reizigers al het openbaar vervoer in Nederland waarderen. De reizigersoordelen zijn over het gehele jaar verzameld met de OV-Klantenbarometer, hét klanttevredenheidsonderzoek in het openbaar vervoer.

Over het algemeen scoort het openbaar vervoer, waar de provincie Zuid-Holland voor verantwoordelijk is, goed in de klantenbarometer. Twee concessies belanden in de landelijke top 10: Waterbus op plaats 2 en Zuid-Holland Noord op plaats 6.

U vindt alle uitslagen, tabellen en uitleg over de klantenbarometer OV op de website www.ovklantenbarometer.nl.

Reizigers in Hoeksche Waard – Goeree-Overflakkee waarderen hun reis gemiddeld met een 7,7. Het  instapgemak wordt met een 8,9 als hoogste beoordeeld. De stiptheid en de informatievoorziening in het rijtuig van de bussen in deze concessie worden hoger gewaardeerd dan het landelijk gemiddelde.

Ontwikkelingen

Samen met de gemeente Hoeksche Waard en Connexxion werkt de provincie aan een R-net-verbinding tussen Rotterdam Zuidplein en Oud Beijerland. Hierbij wordt onder meer gekeken naar een goede route door Oud Beijerland (snel, betrouwbaar, bereikbaar), de mogelijkheden om het busstation Heinenoord te bedienen en de integratie van het onderliggende net.

Naast de invoering van R-net worden diverse andere verbeteringen uitgewerkt, onderzocht en beoordeeld. Een aantal daarvan komt voort uit wensen die het Reizigersoverleg Hoeksche Waard-Goeree Overflakkee naar voren zijn gebracht, zoals een busverbinding tussen de Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee.

Alle reis- en reizigersinformatie kunt u vinden op: