SpoorverbindingenRnet trein

Zuid-Holland heeft op 2 regionale spoorcorridors R-net gerealiseerd: het traject Alphen aan den Rijn - Gouda en de Merwedelingelijn (traject Dordrecht – Geldermalsen). Hier rijden de herkenbare rood-grijze R-net treinen, is de kwaliteit op de stations verbeterd en zijn voorzieningen gebouwd om het reizen van en naar het station aantrekkelijker te maken. Zo zijn er veel overdekte fietsenstallingen en P+R terreinen gerealiseerd. Daarnaast werkt de provincie nauw samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail, NS en regionale partijen aan een verbetering van het hoofdspoor tussen Leiden en Utrecht.

Bereikbaar Zuid-Holland

Als provincie vinden we het belangrijk dat iedereen snel, veilig en duurzaam van A naar B kan reizen. Daarom investeren we in alle vormen van vervoer en kijken we per locatie welke vervoersmiddelen het best aansluiten op de behoeften van reizigers.

Spoorverbinding Alphen aan den Rijn - Gouda

De spoorverbinding van Alphen aan den Rijn naar Gouda is met de introductie van R-net flink verbeterd. De trein rijdt op werkdagen 4 keer per uur tussen 06.00 en 19.00 uur, met NS als vervoerder. Deze R-net trein draagt bij aan de bereikbaarheid via het spoor en biedt reizigers de zekerheid van het reizen met R-net.

Planning

Er zijn geen geplande werkzaamheden voor deze spoorverbinding. Afgelopen tijd heeft deze R-net spoorverbinding al een flinke opknapbeurt gekregen, waardoor de spoorverbinding voor veel inwoners van de regio Groene Hart een stuk aantrekkelijker is geworden.

 • Er zijn 2 nieuwe stations bijgekomen: Boskoop Snijdelwijk en Waddinxveen Triangel.
 • De perrons op alle stations zijn even hoog gemaakt als de instap van de trein. Hierdoor kunnen mindervaliden zelfstandig in- en uitstappen.
 • Alle perrons hebben nieuw meubilair, nieuwe verlichting en een nieuwe omroepinstallatie.
 • De stationspleinen en de omgeving van de stations Alphen aan den Rijn, Boskoop, Waddinxveen en Waddinxveen-Noord zijn aantrekkelijker gemaakt.

Spoorverbinding Dordrecht-Geldermalsen

Tussen Dordrecht en Geldermalsen rijdt de R-net trein, die de ‘MerwedeLingelijn’ wordt genoemd. De trein rijdt op werkdagen tussen Dordrecht en Gorinchem 4 keer per uur tussen 06.00 en 19.00 uur en na 19.00 uur en tussen Gorinchem en Geldermalsen 2 keer per uur, met Qbuzz als vervoerder. Deze R-net trein draagt bij aan de bereikbaarheid via het spoor en biedt reizigers de zekerheid van het reizen met R-net.

Planning

Er zijn geplande werkzaamheden op en rondom de MerwedeLingelijn:

 • In 2020 krijgen alle treinen van de MerwedeLingelijn de herkenbare rood-grijze R-netstijl, nieuwe comfortabele stoelen, USB-aansluitingen en snellere wifi.
 • Er komen reizigerstoiletten op de stations Sliedrecht en Sliedrecht Baanhoek. Reizigers kunnen dan op 8 van de 12 stations gebruik maken van reizigerstoiletten.
 • De gemeente Gorinchem verwacht in 2020 een definitief besluit te nemen over de aanleg van een nieuw station in Gorinchem Noord.
 • ProRail bouwt een nieuwe tunnel onder het station Gorinchem. Aan de Haarwijk-zijde komt ook een nieuw perron. Dit nieuwe perron wordt bereikbaar gemaakt via een hellingbaan en een trap. Verder komt er een lift naar de nieuwe reizigerstunnel.
 • Qbuzz, Stadler en ProRail werken samen aan maatregelen om ervoor te zorgen dat mindervaliden op alle stations van de MerwedeLingelijn zelfstandig kunnen in- en uitstappen. Er worden onder andere stewards ingezet en maatregelen in de infrastruur getroffen.
 • Bij de stations Gorinchem, Dordrecht Stadpolders, Sliedrecht, Sliedrecht Baanhoek en Boven Hardinxveld wordt het aantal overdekte fietsenstallingen in 2020 uitgebreid. Na 2020 wordt ook bij station Dordrecht (Krispijnzijde) de overdekte fietsenstalling uitgebreid.
 • In 2020 worden er naar verwachting vier extra autoparkeerplaatsen bij station Boven-Hardinxveld gerealiseerd door de gemeente Hardinxveld-Giessendam en MerwedeLingelijn Beheer B.V..

Contact

Meer informatie over de MerwedeLingelijn is te vinden op de website van Qbuzz en op de lokale website: www.merwedelingelijn.nl/. Vragen over R-net ontvangen we graag via: rnet@pzh.nl.