Snelfietsroute Leiden - Den Haag (Velostrada)Header Velostrada

Wie, wat en waar

De provincie wil in 2025 alle (middel)grote steden verbinden met een netwerk van snelfietsroutes. De Velostrada is een snelfietsroute die Den Haag met Leiden verbindt. Deze route in het groen is in dit drukke, stedelijke gebied zeer geschikt voor woon-werkverkeer én voor de recreatieve fietser. Want een snelfietsroute is comfortabel, herkenbaar, veilig, direct en aantrekkelijk.

Doel

De Velostrada biedt reizigers een goed alternatief voor de auto op de steeds drukker wordende A4, A44 en N447. Op de gedeeltes die als snelfietsroute zijn ingericht, is het aantal fietsers al met maar liefst 50% tot 75% gestegen. Maar we willen de route graag nog verder verbeteren! Zo wordt Zuid-Holland nog beter bereikbaar. Bovendien is het ook nog eens goed voor het milieu én de gezondheid van onze inwoners!

Planning

2010 - 2015

Tussen 2010 en 2015 zijn bestaande fietspaden op de route flink opgeknapt en ontbrekende stukken nieuw aangelegd. Waar dat kan krijgen fietsers nu voorrang, is het fietspad geasfalteerd, breed, goed verlicht en zonder obstakels zoals paaltjes of scherpe bochten.

2015 - 2023

We willen de route graag nog verder verbeteren. Zo willen Leiden en Den Haag de route doortrekken tot midden in het stadscentrum. De provincie juicht dit toe. Zodra de gemeenten concrete plannen maken, draagt de provincie financieel bij (maximaal 50%) om de uitvoering ervan te betalen. De gemeenten betrekken omwonenden en gebruikers bij het maken van deze plannen.

2023 - 2026

In de periode 2023 – 2026 werkt Rijkswaterstaat aan de A4 en de N14. Samen met Rijkswaterstaat kijken we hoe de Velostrada dan kan worden doorontwikkeld, zodat de reiziger altijd de optie kan kiezen die het beste bij zijn of haar reis past: de fiets of de auto.


Snelfietsroutes in Zuid-Holland

naar Snelfietsroutes

Meer over snelfietsroutes in Zuid-Holland.

Snelfietsroute F15 IJsselmonde

naar F15

De F15 IJsselmonde verbindt Barendrecht met Ridderkerk.

Snelfietsroute Gouda - Rotterdam

naar F20

De F20 Gouda - Rotterdam is een goed alternatief voor de A12.