
Weverwijk, bij Meerkerk
Wat gaan we doen?
- Het asfalt en het beton van de brug worden gerepareerd.
- De slijtlaag wordt vervangen (dit is een laag vergelijkbaar met asfalt, maar minder zwaar om de brug minder te belasten).
- We zorgen dat de brug weer soepel en veilig open en dicht kan. Hiervoor vervangen we de besturing incl. alle kabels.
- Het aandrijfwerk voor de brug wordt gecontroleerd en onderhouden.
- De brug krijgt een nieuwe verflaag.
- We testen de nieuwe installaties.
Wat merk je van het onderhoud?
Om het onderhoud te kunnen uitvoeren, sluiten we de brug tijdelijk voor al het verkeer. Het wegverkeer kan dan gebruikmaken van de omleidingsroute. Voor fietsers en voetgangers is er een andere omleidingsroute dan voor het gemotoriseerd verkeer. Op de kaart kun je de omleidingsroutes vinden. Het onderhoud zorgt er ook voor dat de scheepvaart tijdelijk geen gebruik kan maken van het vaarwater.
Daarnaast kunnen de werkzaamheden geluid veroorzaken, bijvoorbeeld bij het verwijderen van de oude verflaag. Ook als de brug getest wordt, zorgt dit voor andere geluiden dan je gewend bent en een aantal van de tests zullen ’s nachts plaatsvinden.
Om weersinvloeden op de werkzaamheden tot een minimum te beperken, pakken we de brug in. Hiermee wordt tevens het vrijkomen van stof tegengegaan.
Planning
- Totale duur werkzaamheden: 24-04-23 t/m 16-06-23 (tweede kwartaal 2023)
Planning onderhoudswerkzaamheden Meerkerksebrug
-
Wegverkeer stremming 19-04-2023 t/m 11-06-2023
-
Vaarweg stremming 19-04-2023 t/m 16-05-2023 en 30-05-2023 t/m 11-06-2023
- Stremming Bloktijden/afronding 12-06-2023 t/m 16-06-2023
Contact
Heb je een vraag over het project? Neem dan contact op met ons Contact Centrum via zuidholland@pzh.nl, onder vermelding van Bruggen Merwedekanaal. Je kunt ook telefonisch contact opnemen, via 0704416622.
Vragen en antwoorden
Waarom komt er niet tijdelijk een pontje of een ponton voor fietsers en voetgangers tijdens de werkzaamheden aan de Meerkerksebrug?
Wij hebben de mogelijkheden voor een snellere route voor fietsers en voetgangers onderzocht. De inzet van een tijdelijke brug (ponton) of een pontje is helaas niet haalbaar. Zo moeten we een ponton dagelijks verwijderen omdat de vleermuizen daar last van hebben in hun vliegroute. Daarnaast is de vaarweg tijdens de werkzaamheden enkele weken in gebruik. Een ponton blokkeert dan de vaarweg. Ook een pontje kan, omdat de vaarweg smal is, voor gevaarlijke situaties zorgen. Alles bij elkaar zijn de kosten voor een ponton, of een pontje waarbij we rekening houden met alle uitdagingen, erg hoog. Gezien deze hoge kosten en het beperkte aantal gebruikers, is ervoor gekozen geen pontje of ponton in te zetten.
Tijdens de werkzaamheden aan de Meerksebrug moet ik bijna 2 maanden lang circa 6 km extra lopen of fietsen, dit is voor mij niet haalbaar.
Wij hebben de mogelijkheden voor een snellere route voor fietsers en voetgangers onderzocht. De inzet van een tijdelijke brug (ponton) of een pontje is helaas niet haalbaar. Mocht dit voor jou om persoonlijke redenen tot problemen leiden, neem dan contact met ons op.