
De Hartelbrug bij Spijkenisse bestaat uit 2 beweegbare bruggen: een brug over het Hartelkanaal en een brug over het Zoetwaterkanaal. Beide bruggen zijn belangrijk voor de verbinding tussen het eiland Voorne-Putten en de A15 naar Rotterdam. Helemaal voor de inwoners van Spijkenisse. Het is dus belangrijk dat we de bruggen regelmatig onderhouden. Vandaar dat we de bruggen de komende periode een opknapbeurt geven. Hieronder lees je meer over de werkzaamheden.
Waarom is onderhoud nodig?
We willen dat de Hartelkanaalbrug en de Zoetwaterkanaalbrug ook in de toekomst veilig zijn. Natuurlijk voor de auto's, vrachtwagens en bussen die over de bruggen rijden. Maar ook voor schepen die de bruggen veilig willen passeren. Daarom geven we de bruggen de komende jaren een grote onderhoudsbeurt.
Wat gaat er gebeuren?
- We vervangen de beweegbare delen van de Hartelkanaalbrug. Ook de aandrijving en de besturing van deze brug vervangen we.
- We maken van de Zoetwaterkanaalbrug een vaste brug.
- We brengen nieuw asfalt aan op de Hartelweg die over de bruggen loopt. Dat is vanaf het Hartelkruis tot aan de Groene Kruisweg.
- We vervangen verkeerslichten bij het Hartelkruis en de Groene Kruisweg.
- We brengen nieuwe wegmarkeringen aan. Denk aan lijnen, strepen en pijlen op het wegdek.
- We vervangen portalen en verkeersborden en passen ze aan.
- We vervangen onderdelen van de openbare verlichting langs de weg.
- We verlengen de invoegstrook bij het tankstation aan de zuidzijde van de Hartelweg.
- Verder voeren we reparaties uit aan onder andere het beton.
Wanneer vindt het onderhoud plaats?
In de zomer van 2024 werken we aan de Hartelkanaalbrug en de Zoetwaterkanaalbrug. We voeren dan het deel van de werkzaamheden uit dat noodzakelijk is op korte termijn. Het geheel vervangen van beide bruggen is niet haalbaar in 2024. Dat doen we in de periode tot 2028. Ook het resterende deel van de werkzaamheden voeren we in die periode uit. Voor het plannen van deze werkzaamheden hebben we rekening gehouden met de planning van ander onderhoud in de omgeving.
Is de fietsbrug ook onderdeel van het project?
De fietsbrug maakt geen onderdeel uit van het project. Fietsers kunnen dus gewoon gebruik maken van beide bruggen.
Waarom maken jullie van de Zoetwaterkanaalbrug een vaste brug?
Het vervangen, beheren en onderhouden van een vaste brug is veel goedkoper. De brug gaat maar 60 keer per jaar open voor pleziervaart. Vaak vaart er dan maar één schip met een mast hoger dan 10,4 meter langs.
Voor schepen met een hoge mast is het Zoetwaterkanaal geen onderdeel van een doorgaande route.
Wat betekent het besluit voor een vaste Zoetwaterkanaalbrug?
Vanaf 1 september 2024 heeft de Zoetwaterkanaalbrug een vaste hoogte. Die hoogte is ongeveer gelijk aan de huidige 10,4 meter.
Kan ik nog bezwaar maken tegen het besluit voor een vaste Zoetwaterkanaalbrug?
Het besluit voor een vaste Zoetwaterkanaalbrug is inmiddels definitief. Bezwaar is dus niet meer mogelijk.
Over hinder door de werkzaamheden
Wat merken weggebruikers van de werkzaamheden?
In de zomer van 2024 kan het wegverkeer niet over de Hartelkanaalbrug en de Zoetwaterkanaalbrug rijden. Dit duurt ongeveer 4 weken. We leiden het verkeer om via de Spijkenisserbrug. Verkeer vanuit de westkant van Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee rijdt via de Harmsenbrug. Op de wegen in de omgeving zal het extra druk zijn.
Wat merkt de scheepvaart van de werkzaamheden aan de Hartelkanaalbrug?
Gedurende de werkzaamheden in 2024 verwachten we beperkte hinder voor de scheepvaart. Tijdens de vervanging van de Hartelkanaalbrug daarna, zal er een aantal maanden hinder zijn voor de scheepvaart die een brugopening nodig heeft.
Wat merkt de pleziervaart van de werkzaamheden aan de Zoetwaterkanaalbrug?
Schepen met een hoogte hoger dan 10,4 meter kunnen vanaf 1 september 2024 niet meer onder de vaste Zoetwaterkanaalbrug doorvaren.
Blijft de fietsbrug open tijdens de werkzaamheden?
Op een aantal korte perioden na, blijft de fietsbrug open.
Is de brug in noodgevallen te gebruiken?
Politie, ambulance, brandweer en reddingswerkers kunnen in geval van nood gebruik maken van de fietsbrug. We zorgen dat de veiligheid van fietsers dan niet in gevaar komt.
Hoe verbeteren jullie de verkeersveiligheid op de brug?
Op de weg naar de Botlektunnel maken we 2 rijstroken. Nu is dat er maar 1. Hierdoor wisselen mensen vaak nog laat van rijstrook. Dat kan tot gevaarlijk situaties leiden. Straks rijden de meeste mensen gelijk op de juiste rijstrook. Wisselen is dus niet meer nodig. Ook passen we de belijning en de borden aan.
Heeft de directe omgeving te maken met geluidshinder?
Er kan geluidsoverlast zijn door de werkzaamheden. We begrijpen dat dit erg vervelend kan zijn.
Over de (omgeving van de) brug
Wie bedient de Hartelbrug?
Rijkswaterstaat bedient de Hartelbrug. Dat doet ze vanuit de verkeerscentrale in Rhoon. De Hartelbrug heeft dezelfde bedienaar als de Spijkenisserbrug. De bedienaar zorgt dat één van de bruggen altijd beschikbaar is voor het wegverkeer.
Waarom is de Spijkenisserbrug zo vaak open?
De Spijkenisserbrug ligt over de Oude Maas. Dit is een drukke vaarroute tussen de Haven van Rotterdam en het achterland. De brug gaat zo’n 15 à 20 keer per dag open voor de passerende beroepsvaart. Deze brug noemen we daarom ook wel een ‘natte brug’.
Jouw mening telt!
We vinden het belangrijk om te weten wat weggebruikers vinden van onze aanpak. En hoe groot de hinder voor hen is. Daarom vragen we je naar je mening over de werkzaamheden. Dat doen we voor en tijdens het project. Met die informatie kunnen we zaken aanpassen of verbeteren. Heb jij ook een suggestie? Of wil je meer informatie over het project? Neem dan contact met ons op!
Nieuws
Eerste fase Onderhoud Hartelbrug afgerond
In de eerste fase van het project heeft de Provincie in samenwerking met aannemerscombinatie Savera het ontwerp verder uitgewerkt.
De volgende fase van het project wordt in delen uitgevoerd, in 2024 en in de periode daarna tot 2028. Welke aannemers deze werkzaamheden gaan uitvoeren, is op dit moment nog niet bekend.
Contact
Vragen? Neem contact met ons op via hartelbrug@pzh.nl.