De N462 (Schilkwerweg) loopt tussen de N231 bij Nieuwveen en de N461 (Westkanaalweg) bij Papenveer
Groot onderhoud
De provincie Zuid-Holland gaat groot onderhoud uitvoeren aan de Schilkerweg. Door deze werkzaamheden houden we deze weg in goede staat voor de veiligheid van weggebruikers.
We voeren het onderhoud uit op de hoofdrijbaan, parallelweg, het fietspad en de 4 bruggen die deel uitmaken van de N462.
We vervangen het asfalt, vernieuwen de verlichting en brengen gedeeltelijk bermverharding aan. De weginrichting van de hoofdrijbaan binnen de bebouwde kom wordt ook aangepast, zodat deze past bij de toegestane snelheid.
We plaatsen een aantal snelheid verlagende plateaus.
Op een paar plekken zullen we meer bomen en struiken planten voor een betere omgeving voor mens en dier.
Planning
De werkzaamheden aan de weg zijn gepland van oktober 2023 tot april 2024.
Voordat wij starten met de uitvoering, voeren we diverse onderzoeken en inspecties uit. Er wordt een ontwerp voor de werkzaamheden en een verkeersplan voor de omleidingen gemaakt. Het definitief ontwerp, inclusief alle verkeersborden, wordt uitgewerkt in de periode van november 2022 tot januari 2023. De exacte uitvoeringsperiode wordt op deze pagina bekend gemaakt.
Wat merk jij van de werkzaamheden?
Tijdens de werkzaamheden wordt de weg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
Veelgestelde vragen
Hoe wordt de Schilkerweg ingericht en welke snelheid is na het groot onderhoud toegestaan?
Op de weg worden logische snelheidslimieten ingesteld, waardoor deze in lijn zijn met de verwachting van overige weggebruikers. Dit maakt dat de weg verkeersveiliger gebruikt kan worden.
Buiten bebouwde kom
De Schilkerweg –N462- is een gebiedsontsluitingsweg en is bedoeld voor vlotte doorstroming van het autoverkeer. Voor de weggebruiker moet de wegcategorie en de functie duidelijk zijn. Met het consequent en herkenbaar toepassen van de wegcategorieën wordt een sterke verbetering van de verkeersveiligheid verwacht. De weg wordt ingericht op basis van uniform wegbeeld van de provinciale wegen en standaardisatie van materiaalgebruik. . Buiten de bebouwde kom is de weg breed, er is geen bebouwing langs de weg en automobilisten hebben hier een wijds uitzicht en zal het verkeersregime 80 km/u gelden. Het kruispunt met het Golfpad is een uitzondering, omdat er ter plekke ruimtelijke beperkingen zijn voor het realiseren van de meest optimale eindsituatie. Snelheid verlagende plateaus vòòr het kruispunt verhogen de attentie voor het benaderen van het kruispunt, waar er tot 50 km per uur is toegestaan.
Op dit moment staan daar onterecht borden die de snelheidslimiet van 50 km/u aangeven. Deze snelheidslimiet past niet bij de inrichting van de weg. De provincie is hierom van plan om deze borden te verwijderen en vervangen door borden die snelheidslimiet van 80 km/u aangeven. Voor het verwijderen van het bord dient de provincie ook een verkeersbesluit te nemen. Deze wordt begin 2023 online gepubliceerd en hierop kan bezwaar worden gemaakt.
Binnen bebouwde kom
In de huidige situatie is de N462 vanaf de Oostkanaalweg tot ongeveer 600 meter verder ingericht voor snelheden tot 80 km/u. Automobilisten ervaren deze omgeving echter als de bebouwde kom. Om deze verwarrende situatie te verbeteren, wordt de weg volgens landelijke (CROW) richtlijnen ingericht en gaat op dit deel de maximale snelheid van 50 km/u gelden. Hiervoor is het nodig dat de grens van de bebouwde kom wordt verplaatst op grond van de Wegenverkeerswet.
Door het aanleggen van een opsluitband aan de zijkanten van de weg en het aanleggen van een verhoogde geleideband in het midden van de weg zal de weg ingericht zijn voor een verkeersregime van 50 km/u. De rijbaan ziet er ook smaller uit, waardoor weggebruikers langzamer rijden.
Parallelweg
Op de parallelweg geldt de maximumsnelheid 30 km/uur.
Door de korte afstand tussen de hoofdrijbaan en parallelweg, het hoogteverschil én de situering van de watergangen, zijn de aansluitingen met de hoofdrijbaan niet op een andere wijze in te richten. Het oprijzicht is voldoende voor de aansluitingen bij het kruispunt Oostkanaalweg, Schilkkade en bij de beoogde nieuwe bebouwde komgrens, waar de maximumsnelheid 50 km/uur is.
Daar waar mogelijk wordt het groen gesnoeid om het zicht op verkeer uit andere richtingen te verbeteren.
Kan de nieuw ingestelde maximumsnelheid met flitspalen worden gehandhaafd?
Voor een flitspaal dient het Openbaar Ministerie geraadpleegd te worden. Het instellen van flitspalen kan pas drie jaar na oplevering van de aangepaste verkeerssituatie worden aangevraagd. Dan is de nieuwe veiligheidssituatie geanalyseerd. De weginrichting wordt in overeenstemming met de geldende maximumsnelheid gebracht, waardoor de verwachting is dat het aantal snelheidsovertredingen afneemt.
Hoe draagt de nieuwe weginrichting bij aan de veiligheid voor automobilisten én fietsers?
De nieuwe weginrichting, met opsluitbanden en verhoogde geleideband in het midden, wordt ter hoogte van de voorrangskruising met de Schilkkade doorgezet. Vòòr de voorrangskruising worden attentie verhogende plateaus aangelegd, waardoor autoverkeer ter plaatse met lagere snelheid zal fysiek wordt gedwongen de snelheid tot maximum 50 km/h te beperken. Deze plateaus zijn op deze plek veiliger dan de verderop gelegen verhoogde rijstrokengeleider (de zogenaamde druppel), omdat hiervoor geen bijzonder manoeuvre uitgevoerd hoeft te worden.
Het doorzetten van een herkenbare, uniforme weginrichting draagt bij aan de veiligheid. Hierom wordt de N462 niet als erftoegangsweg ingericht.
Hoe kan ik veilig oversteken?
De verderop van de voorrangskruising met de Schilkkade gelegen verhoogde rijstrokengeleider wordt nu gebruikt als oversteekplaats en heeft daardoor juist niet de attentie van de automobilist. De nieuwe weginrichting met verhoogde geleideband in het midden van de weg en de opsluitbanden zorgen voor een betere opvolging van het gewenste gedrag onder weggebruikers. De verhoogde rijstrokengeleider wordt daarom verwijderd.
Hoe wordt de aansluiting Hogedijk verbeterd?
Het zicht op de aansluiting Hogendijk is beperkt door de brug die hier hoger ligt. Het is niet mogelijk om aanpassingen aan de brug te verrichten. In de richting naar de N231 wordt het groen zodanig uitgedund, dat het zicht die richting uit wordt verbeterd. Aanvullende bebording en consequente asfaltmarkering (de kantmarkering wordt ter plaatse van de zijweg onderbroken) zorgen voor een duidelijkere verkeerssituatie.
Kan de parallelweg anders aangesloten worden met de hoofdrijbaan?
Door de korte afstand tussen de hoofdrijbaan en parallelweg, het hoogteverschil én de situering van de watergangen, zijn de aansluitingen met de hoofdrijbaan niet op een andere wijze in te richten. Het oprijzicht is voldoende voor de aansluitingen bij het kruispunt Oostkanaalweg, Schilkkade en bij de beoogde nieuwe bebouwde komgrens, waar de maximumsnelheid 50 km/uur is.
Daar waar mogelijk wordt het groen gesnoeid om het zicht op verkeer uit andere richtingen te verbeteren.
Hebben fietsers voorrang?
Fietsers hebben voorrang op het vrij liggende fietspad dat parallel loopt aan de hoofdrijbaan. Het fietspad is hier duidelijk ingericht met markeringen op het wegdek. Op plekken waar het fietspad niet meer parallel aan de hoofdrijbaan is gelegen, moeten fietsers voorrang verlenen. Dit is het geval bij het Golfpad, waar de fietsoversteek 10 meter van de hoofdrijbaan af is gelegen.
Lichten in het asfalt en kantmarkering zijn aangebracht voor een verkeersveilige afwikkeling van het fietsverkeer in het donker. Automobilisten zijn al vanaf ver zichtbaar waardoor bij nadering de blik van de fietser op het asfalt kan worden gericht.
De verkeerssituatie op het kruispunt met de Oostkanaalweg is niet optimaal, maar meer wegmarkeringen toepassen zal de situatie niet duidelijker en daardoor niet veiliger maken.
In overleg met de politie is gekozen om de huidige fietsmarkering te behouden.
Kan de parallelweg een fietsstraat worden?
Er zijn eisen voor het realiseren van een fietsstraat. Door de verhouding tussen het aantal motorvoertuigen op de parallelweg en het in verhouding geringe aantal fietsers, kan de parallelweg niet als fietsstraat worden ingericht. De fietsstraat kan ongeloofwaardig overkomen, waardoor automobilisten onvoldoende rekening houden met de fietser. Verder zouden er extra kosten gemoeid zijn met het realiseren van de vereiste breedte van een fietsstraat.
Wat zijn de effecten van het onderhoud op geluidbelasting en luchtkwaliteit?
Momenteel is in onderzoek of de gevolgen van het onderhoud voor geluid en luchtkwaliteit groter zijn dan hetgeen wettelijke is toegestaan.
Komt er meer groen na het groot onderhoud?
Op de rotonde met de Laan der Verwondering wordt onderhoudsarme beplanting aangebracht om het beeld van de rotonde op te waarderen. Het wordt een mix van stevige lage heesters, zodat er voldoende zicht over de rotonde blijft. In het midden van de rotonde komen solitaire heesters om beleving van kleur en seizoenen toe te voegen aan deze plek.
Op enkele plekken langs de weg worden de struiken uitgedund en gesnoeid om het zicht op verkeer uit andere richtingen te verbeteren.
Blijven woningen, sportaccommodaties, bedrijven en bedrijventerrein Schoterhoek bereikbaar tijdens de werkzaamheden?
Het onderhoud wordt gefaseerd uitgevoerd en er zal gewerkt worden met omleidingsroutes. De aannemer houdt rekening met bestemmingsverkeer naar woningen en bedrijven in de fase van het werk. Het algemene uitgangspunt tijdens vele werkzaamheden is dat bestemmingsverkeer van en naar woonhuizen en bedrijven toegestaan kan worden. De aannemer wijst nog dagen en uren toe waarbij percelen tijdelijk niet bereikbaar zijn.
Hoe worden bewoners, bedrijven en andere belangstellenden op de hoogte gehouden van de uitvoering van het groot onderhoud?
Op deze projectpagina van N462 wordt de voortgang van het onderhoud gemeld. Wanneer een contract met een aannemer is gesloten, wordt de feitelijke fasering en omleidingsroutes steeds duidelijker.
Blijft de buurtbus rijden?
Op de Schilkerweg zijn geen bushaltes. Voor de route van de buurtbus kan gebruik worden gemaakt van de omleidingsroute en de reguliere route via de Oude Nieuwveenseweg. Definitieve aanpassingen worden op deze internetpagina bekend gemaakt zodra dat mogelijk is.
Welke gevolgen heeft het verplaatsen van de grens bebouwde kom voor woningen en bedrijven?
Er zijn verschillende uitgangspunten voor de bebouwde kom: op basis van de wegenwet, de wegenverkeerswet, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), de APV en de boswet. Binnen dit project wordt de grens van de bebouwde kom verplaatst op basis van de Wegenverkeerswet, waardoor motorvoertuigen binnen de bebouwde kom maximaal 50 km per uur mogen rijden. De gemeenteraad van Nieuwkoop is het bevoegd gezag om te besluiten over de wijziging van de grens van de bebouwde kom. Dit staat in artikel 20a van de wegenverkeerswet. Er is geen sprake van bestemmings- en functiewijzigingen in de zin van de Wabo, die gevolgen zouden kunnen hebben voor woningen en bedrijven. De gemeente Nieuwkoop is ook bevoegd gezag voor de bestemmingsplannen in dit gebied.
Komt er een parkeerverbod om parkeren in de berm ter hoogte van het Golfpad te voorkomen?
Een parkeerverbod geldt alleen voor de rijbaan. De verwachting is dat parkeren in de berm zich slechts voordoet bij een druk bezet openlucht zwembad, hoogstens enkele dagen per jaar. Een parkeerverbod hiervoor is niet noodzakelijk en mogelijk. Fysieke obstakels vormen een gevaar omdat deze in de obstakelvrije zone van de weg staan.
Hoe is het voorlopig ontwerp tot stand gekomen?
Op basis van een verkeerskundig onderzoek en een wegbelevingsonderzoek (online enquête o.a. via social media) in 2019 en het raadplegen van relevante overheidsinstanties is een maatregelenpakket opgesteld voor groot onderhoud en functionele verbeteringen die mogelijk gelijktijdig met het onderhoud uitgevoerd zouden kunnen worden. In november 2022 is het voorlopig ontwerp in een informatiebijeenkomst voor omwonenden en ondernemers toegelicht. Vragen en suggesties zijn in beschouwing genomen. Deze hebben geleid tot het toevoegen van attentie verhogende plateaus bij kruisingen bij de Schilkkade, en bij de aansluiting Hogendijk.
Zijn aanleg van flitspalen en lichten in het wegdek mogelijk?
Voor een flitspaal dient het Openbaar Ministerie geraadpleegd te worden. Het instellen van flitspalen kan pas drie jaar na oplevering van de aangepaste verkeerssituatie worden aangevraagd. Dan is de nieuwe veiligheidssituatie geanalyseerd. De weginrichting wordt in overeenstemming met de geldende maximumsnelheid gebracht, waardoor de verwachting is dat het aantal snelheidsovertredingen afneemt.
Op de oversteek van de Schilkkade wordt geen aanvullende attenderende verlichting aangebracht in het wegdek of naast de rijbaan. Verlichting, zoals knipperbollen in het wegdek, zijn alleen effectief als deze betrouwbaar zijn. Veel systemen functioneren echter slecht bij bijvoorbeeld regen. In dat geval heeft een weggebruiker juist een betrouwbaar systeem nodig, omdat het zicht dan slechter is. Wanneer dit niet het geval is, is er sprake van schijnveiligheid. Constant knipperende lichten langs de weg verliezen snel hun attentiewaarde, omdat weggebruikers eraan gewend raken.
Waarom wordt de zogenaamde druppel nabij de Schilkkade verwijderd?
Binnen de bebouwde kom wordt het wegprofiel aangepast zodat deze passend is bij 50 km per uur. De weg wordt versmald en aan weerzijden worden verhoogde (stoep)randen aangebracht. Het opvolggedrag zal daardoor beter zijn, waardoor de zogenaamde druppel niet meer nodig is. De bestaande zogenaamde druppel leidt automobilisten af van de verderop gelegen oversteek Schilkkade omdat zij bezig zijn met de handeling ‘hoe kom ik zo goed mogelijk langs de druppel’.
Door aanleg van een middeneiland kan de oversteek in 2 keer gemaakt worden. Er is echter geen ruimte voor een veilig middeneiland, die minstens 3 meter moet zijn. Een smaller middeneiland zorgt voor schijnveiligheid omdat auto's en fietsers niet op juiste wijzen kunnen opstellen. Verbreding richting de parallelweg is niet mogelijk. De opstelbreedte voor fietsers tussen hoofdrijbaan en parallelweg wordt namelijk te krap en te steil en de watergangen en kabels en leidingen zouden verlegd moeten worden.
Waarom kiest de provincie Zuid-Holland niet voor een voorsorteer vak om bij het Golfpad linksaf te rijden?
De provincie heeft richtlijnen voor het wegontwerp en streeft hierbij naar een optimale eindsituatie. Dit is niet overal mogelijk. Besloten is om op bij de aansluiting van het Golfpad af te wijken van de principe oplossing. Het aanleggen van een voorsorteer vak is niet mogelijk, wegens de maatschappelijke kosten voor verlegging van het fietspad, duiker en kabels en leidingen. Deze extra maatschappelijke kosten zijn geen rechtmatige en doelmatige overheidsuitgaven ten opzichte van de effecten van de nieuwe weginrichting met snelheid verlagende plateaus. Gezien het huidige ongevalsbeeld is aanleg van plateaus een doelmatige maatregel.
Is het mogelijk om een snelheidsregime van 60 km per uur in te stellen?
Het is buiten de bebouwde kom niet logisch om af te wijken van 80 km per uur, door 60 km per uur in te stellen, omdat niemand zich daaraan zal houden. De weginrichting en de omgeving dienen zo te zijn dat weggebruikers kunnen vermoeden welke snelheid geldt. Het open karakter van de weg buiten de bebouwde kom maakt dat men het snelheidsregime interpreteert als 80 km per uur. Instellen van 60 km per uur leidt daarmee tot schijnveiligheid.
Worden er maatregelen getroffen bij het kruispunt Oostkanaalweg?
Bij brugopeningen van de Papenbrug maken voertuigen een keerbeweging op het kruispunt. Hierbij raken voertuigen regelmatig het trottoir en de heg van huisnummer 1. Hiervoor zijn betonelementen op het trottoir voorgesteld.
Is er in de nieuwe situatie een hoogteverschil tussen de parallelweg en de erftoegangen van particulieren?
In het onderhoud van de parallelweg wordt het nieuwe asfalt op dezelfde hoogte aangebracht.
--

Voorbeeld van een verhoogde geleideband in het midden van de weg en opsluitband (De Wateringseweg in Poeldijk)
Heb je vragen
Als je vragen hebt, kun je deze via het contactformulier stellen
Kaart N462
Dagelijks Beheer en Onderhoud
Sommige werkzaamheden worden standaard uitgevoerd. Andere werkzaamheden gebeuren alleen als het nodig is. Bekijk wat de provincie allemaal doet op de N-wegen.
Wilt u contact met ons? Kijk dan op de contactpagina.