Op weg naar een circulaire samenleving moeten we meerdere obstakels overwinnen. Denk aan het opraken van grondstoffen, een te hoge CO₂-uitstoot en emissies. Het is noodzakelijk om op een nieuwe, circulaire manier te gaan organiseren, denken en doen.
In de provincie Zuid-Holland is een grote bouwopgave. De provincie Zuid-Holland heeft de ambitie om tussen 2022 en 2030 250.000 woningen te bouwen. Daarvoor is veel materiaal nodig, met een hoge milieu-impact. Zowel in de woningbouw als de utiliteitsbouw. Om de bouwopgave te realiseren en tegelijkertijd de doelstellingen op klimaat en circulaire economie te halen, zullen we op een andere manier moeten gaan bouwen. Eén van de manieren om te bouwen met een lage milieu-impact is door biobased bouwmaterialen te gebruiken. Daarnaast biedt dit kansen voor de tuin- en landbouwsector omdat er gebruik gemaakt wordt van lokaal hernieuwbaar materiaal.
Om dit te realiseren is het Openstellingsbesluit subsidie doorbraakprojecten biobased bouwen in de burgerlijke en utiliteitsbouw Zuid-Holland 2023 vastgesteld Ondernemers met doorbraakprojecten voor biobased bouwen in de burgerlijke en utiliteitsbouw kunnen deze subsidie aanvragen.
Bij circulaire doorbraakprojecten van ondernemende koplopers en vernieuwers gaat het om fundamentele vernieuwing van het huidige systeem met ketensamenwerkingen die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Het besluit of een project een doorbraakproject is, is gebaseerd op de Subsidieregeling circulair Zuid-Holland die onderaan bij wet- en regelgeving te vinden is.
De kern van de innovatieaanpak van Circulair Zuid-Holland is om bedrijven te verleiden, samenwerking te stimuleren, hiervan te leren en vertalen naar fundamentele vernieuwing. Het biobased bouwen in de woning- en utiliteitsbouw binnen de provincie Zuid-Holland zal bijdragen aan de beoogde circulaire samenleving. Daarmee wordt de weg geplaveid om toekomstige ontwikkelingen te kunnen versnellen, zoals vezelverwerkingsshubs en biobased alternatieven voor isolatie.
Om de kans op succes te verhogen, zal een doorbraakproject van het begin tot het einde worden ondersteund. Dit gebeurt via het vernieuwersnetwerk Biobased Bouwen Zuid-Holland, dat door de provincie is opgezet en wordt ondersteund. Op grond van het Openstellingsbesluit, die onderaan bij Wet- en regelgeving te bestuderen is, kan de provincie Zuid-Holland subsidie verstrekken voor één of meerdere doorbraakprojecten rondom biobased bouwen in de woning- en utiliteitsbouw.
Subsidievereisten
In dit openstellingsbesluit wordt onder biobased bouwen verstaan: toepassen van biobased bouwmaterialen gemaakt van dierlijk materiaal of van schimmels, planten, bacteriën die ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt worden.
Subsidie kan worden verstrekt voor doorbraakprojecten biobased bouwen. Het project moet bijdragen aan de verduurzaming van de burgerlijke en utiliteitsbouw.
In aanvulling hierop wordt voldaan aan ten minste één van de volgende vereisten:
- het project draagt bij aan het oplossen van knelpunten om te komen tot coöperatieve, gecombineerde opslag-, droog- of productiefaciliteiten en bijbehorende logistiek voor verwerking van biotische vezels naar producten ten behoeve van de bouw;
- het project draagt bij aan het oplossen van knelpunten om te komen tot toepassing van biobased alternatieven in plaats van fossiele producten die gebruikt worden in de renovatie- en isolatieopgave;
- het project draagt bij aan de doelstellingen zoals gesteld in de transitieagenda Biobased Bouwen Zuid-Holland.
Aanvragen
Verplichte bijlagen bij de subsidie aanvraag betreffen:
- Projectplan (een format hiervoor vind je onder Formulieren op deze pagina).
- Sluitende begroting met onderbouwing (een format hiervoor vind je onder Formulieren op deze pagina).
- Samenwerkingsovereenkomst (verplicht).
- De meest recente versie van een afschrift van de statuten of oprichtingsakte (verplicht indien je een privaatrechtelijke rechtspersoon bent, tenzij deze reeds in bezit is van de provincie).
- Laatst opgemaakt jaarrekening/ financieel verslag en verklaring accountant (verplicht indien je, voorafgaande aan het subsidiejaar, geen subsidie hebt aangevraagd bij de provincie).
- Uittreksel van het KvK van elke deelnemer van het samenwerkingsverband, maximaal 2 jaar oud (verplicht)
- Machtiging (verplicht indien van toepassing).
Volledige subsidieaanvragen worden gerangschikt op grond van het aantal punten die zijn toegekend aan de aanvraag. Het is nodig om minimaal 20 punten te behalen (zie artikel 7 Weigeringsgronden in de Subsidieregeling) om mee kunnen doen met de rangschikking. Deze rangschikking wordt gemaakt op basis van de volgende beoordelingscriteria:
- De mate van fundamenteel vernieuwend zijn van het project oftewel de mate waarin het project andere manieren van denken, organiseren en doen nastreeft.
- De mate van impact bestaande uit drie aspecten materiele impact, iconische impact en maatschappelijke impact.
- De haalbaarheid van het project.
Aanvraagperiode
Subsidieaanvragen kunnen worden ingediend van 16 augustus 2023 tot en met 4 oktober 2023.
Contact
Met vragen over de subsidieregeling kun je terecht bij het Contact Centrum, via zuidholland@pzh.nl of via 0704416622. Voor inhoudelijke vragen kun je terecht bij Pascal van Dam via 0615368276.
Wet- en regelgeving
- Subsidieregeling circulair Zuid-Holland
- Algemene subsidieverordening Zuid-holland 2013
- Openstellingsbesluit subsidie doorbraakprojecten biobased bouwen in de burgerlijke en utiliteitsbouw Zuid-Holland 2023
Beschikbaar budget
Het subsidieplafond voor deze regeling bedraagt €700.000.