Groen, subsidie, 2.18: Waterinfiltratiesystemen en verduurzamingsmaatregelen in veenweidegebieden
De betreffende regelgeving en meer informatie over het aanvragen van de subsidie kun je vinden op de websitepagina van de subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016.
In het Nationaal Klimaatakkoord is vastgelegd dat de broeikasgasuitstoot uit veenweidegebieden aanzienlijk teruggebracht moet worden, met als uiteindelijke ambitie een toekomstbestendige landbouw met (onder andere) minder uitstoot van broeikasgassen en stikstof en een hogere biodiversiteit en waterkwaliteit.
Waterinfiltratiesystemen zijn, op grond van landelijk onderzoek, bewezen effectieve maatregelen om de broeikasgasuitstoot te reduceren in de veenweidegebieden. Door het Rijk zijn middelen beschikbaar gesteld voor de aanleg van waterinfiltratiesystemen in de veenweidegebieden. De veenweidegebieden zijn opgenomen op de overzichtskaart in bijlage 10 bij de Subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016.
Om een koppeling te kunnen maken met verduurzamingsmaatregelen voor klimaat, water, bodem en biodiversiteit heeft de provincie aanvullende middelen beschikbaar gesteld. Dit biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling naar een duurzame landbouw, verbetering van de biodiversiteit en waterkwaliteit of andere lokale opgaven.
Subsidie kan worden aangevraagd voor:
- De aanleg van een waterinfiltratiesystemen:
Een waterinfiltratiesysteem is een stelsel van buizen waarmee het slootwater in een perceel kan worden gebracht door een rechtstreekse verbinding of door middel van een pomp. Er zijn 2 soorten waterinfiltratiesystemen. Enerzijds een stelsel van buizen waarmee slootwater in een perceel kan worden gebracht door een rechtstreekse verbinding met het slootpeil. Dit staat ook wel bekend als een passief waterinfiltratiesysteem of onderwaterdrainage. Hierbij loopt het water vrij uit en in de drains. Anderzijds is er een waterinfiltratiesysteem met een pomp. Dat staat ook wel bekend als actief waterinfiltratiesysteem of drukdrainage. De drains in een perceel zijn dan met elkaar verbonden en gekoppeld aan een pomp. De pomp kan actief water uit de sloot in de buizen pompen.
- Monitoring van het waterinfiltratiesysteem:
Omdat het belangrijk is dat er inzicht is in de effectiviteit van de aangelegde waterinfiltratiesystemen maakt de monitoring van de effectiviteit van de aangelegde waterinfiltratie een verplicht onderdeel uit van de subsidieaanvraag.
- De aanleg van verduurzamingsmaatregelen:
Het gaat om maatregelen die een bijdrage leveren aan biodiversiteit, waterkwaliteit, waterkwantiteit, bodemkwaliteit, klimaatadaptatie en klimaatmitigatie.
Voor het bepalen van de uit te voeren maatregelen kan als inspiratiebron worden gebruikt het rapport Natuurbouwstenen van Arvalis Natuur & Landschap. Of de zogenoemde BOOT-lijst van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Dit is geen limitatieve opsomming maar bedoeld als inspiratiebron voor agrariërs en maakt duidelijk aan welke maatregelen wordt gedacht.
Er is in voor de aanleg van de waterinfiltratiesystemen en verduurzamingsmaatregelen een bedrag beschikbaar van in totaal 8 miljoen. De aanvraag kan vanaf 1 april 2023 worden ingediend.
De subsidiabele kosten:
- Voor de aanleg van het waterinfiltratiesysteem en het monitoringssysteem bedraagt de subsidie 100 %, minus een eigen bijdrage van €500 van de grondeigenaar per gemeten hectare aangelegd waterinfiltratiesysteem.
- Voor de aanleg van de verduurzamingsmaatregelen bedraagt de subsidie maximaal €000 per gemeten hectare aangelegd waterinfiltratiesysteem. Hiervoor geldt geen eigen bijdrage voor de grondeigenaar.
- De voorbereiding en de planvormingskosten bedragen maximaal 25 % van de totale subsidiabele kosten.
Voorwaarden
- De aanvraag wordt gedaan door de penvoerder van een samenwerkingsverband waar minimaal 5 landbouwbedrijven bij zijn aangesloten. De deelnemers aan de samenwerking wijzen voor de subsidieaanvraag een penvoerder aan. Deze penvoerder kan dus een agrarische ondernemer zijn maar bijvoorbeeld ook een agrarisch collectief welke voor de aangesloten deelnemers de subsidieaanvraag coördineert. De deelnemers leggen de samenwerking vast in een samenwerkingsovereenkomst (vormvrij). In iedere geval wordt vastgelegd dat de deelnemers instemmen met de aanwijzing van de penvoerder en met het project. Ook wordt vastgelegd hoe de financiële verplichtingen en de verantwoordelijkheden zijn geregeld.
- De subsidie wordt verstrekt aan de penvoerder van een samenwerkingsverband. Omdat de penvoerder niet altijd de eigenaar is van de gronden waar de maatregelen worden uitgevoerd is instemming nodig van alle grondeigenaren waar de maatregelen worden aangelegd.
- Binnen een peilvak wordt minimaal 60 % van de daarvoor geschikte percelen met een agrarisch gebruik voorzien van een waterinfiltratiesysteem.
- De aanleg van de waterinfiltratie leidt in totaal tot gemiddeld een CO-2 reductie van minimaal 25 %. Dit wordt berekend met methode Somers. De methode Somers (Subsurface Organic Matter Emission Registration System) is een breed geaccepteerde en afgesproken manier om uniform het effect van de maatregelen te bepalen.
- Een passief systeem moet in de toekomst kunnen worden opgewaardeerd naar een actief, met pomp gestuurd, systeem.
- De verduurzamingsmaatregelen worden samen met de aanleg van de waterinfiltratie aangevraagd. De verduurzamingsmaatregelen worden ook in het zelfde peilvak worden aangelegd dan de waterinfiltratie.
- De maatregelen waarvoor subsidie wordt verstrekt zijn uiterlijk 31 december 2025 uitgevoerd.
Contact
Ben je van plan om subsidie aan te vragen en wil je meer weten? Neem dan gerust contact met: uitvoeringgroen@pzh.nl.
Subsidie
De betreffende regelgeving en meer informatie over het aanvragen van de subsidie kunt u vinden op de websitepagina van de Subsidieregeling Groen Zuid-Holland 2016.