Het is van 4 april 2023 09.00 tot dinsdag 12 september 2023 17.00 mogelijk om een subsidie aan te vragen voor een MIT Haalbaarheidsproject. Het first come, first serve principe is van toepassing. De aanvragen die op de eerste dag van de openstelling van het subsidieplafond MIT haalbaarheidsprojecten zijn binnengekomen hebben met het totaal aangevraagde bedrag het subsidieplafond overschreden. Deze aanvragen zijn geloot en op volgorde beoordeeld. Na het beoordelen van deze aanvragen is gebleken dat er nog middelen beschikbaar zijn en er ruimte is binnen het subsidieplafond. Je kunt dus nog een MIT haalbaarheidsproject indienen echter is ook dan van toepassing dat als op enige dag het subsidieplafond wordt overschreden alle aanvragen van die dag worden geloot. Je mag maar 1 MIT haalbaarheidsproject per jaar indienen, dus het heeft geen zin om een subsidie die in 2023 is geweigerd opnieuw in te dienen en/of een aanvraag voor een ander project in te dienen.
Heb je een partner en/of verbondenonderneming? Lees dan goed de nieuwe regels en doe onderzoek in het eigen netwerk van verbonden en partnerondernemingen of er een voornemen bestaat om ook een aanvraag op grond van deze paragraaf in te dienen en hierover afstemming te bereiken.
Het op deze pagina gepubliceerde format projectplan moet worden benut, andere (eigen) formats worden niet in behandeling genomen.
Wijzigingen MIT 2023
Het is vanaf 2023 niet meer mogelijk om meerdere MIT aanvragen voor meerdere MKB bedrijven in te dienen als er sprake is van 25% of meer zeggenschap door dezelfde persoon in de verschillende bedrijven. Is daar sprake van en je dient toch meerdere aanvragen in, dan worden alle aanvragen direct geweigerd en komen ze niet in aanmerking voor de loting en beoordeling. Dat wil zeggen dat als mevrouw Burger voor meer dan 25% eigenaar is/zeggenshap heeft in MKB bedrijf X en in MKB bedrijf Y, zij voor maar 1 van de 2 MKB bedrijven een aanvraag mag indienen. Dient mevrouw Burger toch voor MKB bedrijven X en voor MKB bedrijf Y een aanvraag in, dan worden beide aanvragen geweigerd en niet in behandeling genomen. Daarnaast zijn wij voornemens om het niet meer mogelijk te maken om jaarlijks een MIT Haalbaarheidsproject gehonoreerd te krijgen in Zuid-Holland. Dat betekent dat als je in 2023 een subsidie gehonoreerd krijgt je in 2024 geen aanvraag mag indienen. Dat is ook van toepassing voor andere MKB bedrijven waar iemand voor meer dan 25% eigenaar is/zeggenschap heeft. Het is dus vanaf 2023 nog maar 1x per 2 jaar mogelijk om een MIT Haalbaarheid subsidie gehonoreerd te krijgen. Als je in 2023 een MIT subsidie gehonoreerd krijgt en dien je toch in 2024 in dan wordt deze aanvraag direct geweigerd.
Toelichting maximaal uurtarief
Artikel 1.7 (Berekening subsidiabele kosten) betreft het uurtarief voor eigen personeel, ongeacht de daadwerkelijk kosten, maximaal €60. Enkel de uren van medewerkers die in loondienst zijn komen in aanmerking voor subsidie. Voor stagiaires die op de loonlijst staan en eigen personeel zijn kunnen de werkelijke kosten worden opgevoerd. Is dat niet het geval en legt de stagiair verantwoording af aan school en niet het bedrijf dan zijn dit geen subsidiabele kosten. Je kunt in dat geval wel onkosten opvoeren maar dat kan alleen specifiek voor het project de stagiair is aangenomen en dit ook is vastgelegd. Daartoe dient dan bewijs te worden aangeleverd, van de betaling en dat die betaling volledig t.b.v. het project/stagiair komt.
Waar moet je aan voldoen?
Bekijk allereerst op de loketwijzer. Hier word je naar het juiste loket begeleid voor indiening. Verder moet je voldoen aan de volgende eisen:
- Subsidieaanvragen moeten ingediend worden via het betreffende e-formulier. Zorg ervoor dat je hiervoor beschikt over E-herkenning niveau 2+. Als je de subsidie door een gemachtigde laat aanvragen, formaliseer dit dan vooraf bij de E-herkenning.
- Je bent een MKB-onderneming met, volgens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een vestiging in Zuid-Holland.
- Je mag voor de activiteit nog geen subsidie hebben aangevraagd of ontvangen bij een andere overheid.
- Je project moet uitgevoerd worden binnen 12 maanden na start van het project.
- Projectaanvragen dienen te passen binnen de Kennis- en Innovatieagenda’s (KIA’s) behorende bij de Missies en Sleuteltechnologieën zoals gedefinieerd in het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid. Voor meer informatie over de verschillende KIA’s en hun deelmissies zie het MIT-kader Missies en sleuteltechnologieën.
Ook goed om te weten!
- Je kunt per kalenderjaar 1 keer subsidie ontvangen op grond van dit subsidie-instrument.
- Voor de Haalbaarheidsprojecten kan maximaal €20.000 subsidie aangevraagd worden, dit betreft maximaal 40% van de subsidiabele kosten
- Deze subsidie valt onder de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV). Dit betekent o.a. dat je pas mag starten met de activiteiten als wij je aanvraag hebben ontvangen. Als je activiteiten door derden laat uitvoeren mag de opdracht daarvoor nog niet definitief gegeven zijn.
Bekijk de voorwaarden op pagina Informatie MIT-subsidie. - Bij twijfel over de integriteit van de aanvrager kan de provincie onder de wet Bibob de aanvraag weigeren/intrekken.
Ingediend, wat nu?
Allereerst wordt gekeken of je aanvraag volledig is. Als dat het geval is wordt er besloten op volgorde van binnenkomst. Hierbij geldt het ‘first come, first serve’ principe. Het gaat hierbij om de datum van indiening, niet het tijdstip. Als datum van binnenkomst geldt de datum waarop je aanvraag volledig binnen is. Als het subsidieplafond op 1 dag wordt overvraagd, zal door loting de onderlinge volgorde van de aanvragen van die dag worden bepaald.
Wet- en regelgeving
- Subsidieregeling MIT 2023
- Algemene Subsidieverordening Zuid-Holland 2013
- Wijzigingsregeling MIT 2021 (pdf, 192 kB)
- Wijzigingsregeling MIT 2023 (pdf, 63 kB)
- Toelichting MIT regeling 2023 (pdf, 577 kB)
- Bijlage I bij Verordening (EU) 651-2014 - AGVV (pdf, 1.3 MB)