Let op!
Je kunt ervoor kiezen om een subsidie door een andere organisatie of persoon (intermediair) aan te laten vragen. Dan moet je jouw intermediair vooraf toestemming geven om een ketenmachtiging aan te vragen. Daarmee machtig je deze intermediair digitaal middels eHerkenning om namens jouw bedrijf of organisatie in te loggen en een subsidie aan te vragen. Meer informatie hierover vind je op de website https://eherkenning.nl/nl/eherkenning-gebruiken/machtigen.
De provincie is verantwoordelijk voor natuurbeleid. Om de Natura 2000 doelstellingen te realiseren en de natuur in Zuid-Holland te versterken zijn natuurmaatregelen in en rondom natuurgebieden nodig. Het gaat hierbij om natuurmaatregelen vanuit het Natuurpact en Programma Natuur. Naar aanleiding van de stikstofproblematiek heeft het rijk extra financiële middelen beschikbaar gesteld voor het treffen van natuurmaatregelen. De uitvoering van deze maatregelen doet de provincie met uitvoerende partners en met name de terrein beherende organisaties.
Deze uitvoering wordt grotendeels via de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL) gefinancierd. Hiervoor is het Openstellingsbesluit SKNL Zuid-Holland 2023 vastgesteld. Voor een aantal uitvoerende organisaties – medeoverheden en drinkwaterbedrijven – en één categorie maatregelen – bodemsaneringsmaatregelen – is gebruik maken van de SKNL echter niet mogelijk vanwege daarin vastgelegde beperkingen. Om die reden is hiervoor de Subsidieregeling natuurmaatregelen Zuid-Holland 2023-2025 (hierna: subsidieregeling) vastgesteld.
Natuurmaatregelen en bodemsaneringsmaatregelen
De subsidieregeling biedt een grondslag voor het subsidiëren van natuurmaatregelen op de in de bijlage gearceerde percelen voor zover deze worden uitgevoerd door medeoverheden en drinkwaterbedrijven.
De subsidieregeling biedt daarnaast een grondslag voor het onder strikte voorwaarden subsidiëren van bodemsaneringsmaatregelen voor zover sprake is van een verontreiniging die een belemmering vormt voor het treffen van natuurmaatregelen. Iedere partij die zeggenschap heeft over een natuurgebied, kan hiervoor een aanvraag indienen.
Voorwaarden
De natuurmaatregel leidt tot of draagt bij aan het in een gunstige, of waar dat nog niet mogelijk is, een verbeterde, staat van instandhouding brengen van natuurgebieden.
Voor bodemsaneringsmaatregelen geldt als vereiste dat:
- deze dient te worden getroffen voor een verontreiniging waarvan in een beschikking op grond van artikel 29 Wet bodembescherming is vastgesteld dat het een geval van ernstige verontreiniging betreft of de saneringsmaatregel wordt getroffen voor een geval van verontreiniging boven de interventiewaarde bodemkwaliteit als bedoeld in het Besluit activiteiten leefomgeving, zodra de Omgevingswet in werking treedt en de Wet bodembescherming vervalt; en
- de verontreiniging de uitvoering van natuurmaatregelen belemmert.
Aanpak
Meer informatie over de procedure rond aanvraag, (tussentijdse) verantwoording, meldingsplicht en vaststelling van subsidies vind je op de pagina subsidies. Naast de regels van de specifieke regeling, zijn op subsidieverstrekkingen ook de regels van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013 van toepassing.
Je kunt digitaal een subsidieaanvraag indienen. Voor een digitale aanvraag maak je gebruik van het ‘e-formulier’, hiervoor heb je E-herkenning nodig – niveau 2 plus. Per post indienen is niet mogelijk.
De subsidieaanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Bij niet volledige aanvragen krijgt de aanvrager alleen dan de gelegenheid om de aanvraag volledig te maken als het subsidieplafond nog niet is overschreden door eerder ingediende volledige aanvragen. De datum waarop de aanvraag volledig is geldt als datum van binnenkomst. Toewijzing vindt plaats als het subsidieplafond nog niet is uitgeput en als de aanvraag voldoet aan de voorwaarden.
Niet subsidiabele kosten
Voor het uitvoeren van natuurmaatregelen kan een omgevingsvergunning noodzakelijk zijn. Het aanvragen van een omgevingsvergunning is een wettelijke verplichting. De kosten vallen dan ook onder de categorie niet subsidiabele kosten en komen helaas niet voor vergoeding in aanmerking.
Termijn
De aanvragen kunnen worden ingediend in de periode 1 januari 2023 tot en met 30 september 2023 en kunnen zien op kosten voor de uitvoeringsactiviteiten in de jaren 2023, 2024 en (een deel van) 2025. De subsidieontvanger heeft de verplichting om uiterlijk op 15 augustus 2025 een aanvraag tot subsidievaststelling in te dienen.
Bezwaar en beroep
Als je het niet eens bent met het besluit op jouw aanvraag kun je binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit over jouw aanvraag. Kijk voor meer informatie op de webpagina Bezwaar tegen beslissing provincie.
Wet- en regelgeving
- Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013
- Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur- en Landschap Zuid-Holland 2013
- Wet bodembescherming
- Subsidieregeling natuurmaatregelen Zuid-Holland
Beschikbaar budget
Voor de subsidieregeling wordt een subsidieplafond vastgesteld. In het Besluit deelplafonds 2023-2025 Subsidieregeling natuurmaatregelen Zuid-Holland 2023-2025 is aangegeven welk budget beschikbaar is.
Link naar publicatie op zoek.officielebekendmakingen.nl/.