Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 2111-2120
Er staan de komende jaren veel renovatie- en bouwprojecten gepland voor wegen, spoorwegen, vaarwegen, bruggen en tunnels. Dit zal hinder opleveren. Om de bereikbaarheid op peil te houden gaan partijen nog intensiever samenwerken. Dit zijn gemeenten Den Haag en Rotterdam, Metropoolregio Den Haag Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, ProRail, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De afspraken hiervoor worden vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. De bedoeling is een nog betere afstemming van projectplanningen en om de maatregelen om hinder te beperken niet meer per project, maar voor een heel gebied te nemen. Bovendien moeten maatregelen zoveel mogelijk definitief zijn in plaats van tijdelijk, zodat ze na de projecten ook van nut zijn om files te verminderen en OV te verbeteren. Voor de samenwerking wordt een Stichting Zuid-Holland Bereikbaar opgezet. Gedeputeerde Staten vragen Provinciale Staten om hun wensen en bedenkingen van deelname aan deze stichting kenbaar te maken.
5 oktober 2021
Op 17 juni 2021 heeft het statenlid Van der Hoeven (PvdA) een initiatiefvoorstel ingediend met betrekking tot de geborgde zetels in de algemeen besturen van de waterschappen Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap Hollandse Delta en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. In artikel 2, eerste lid, van de Waterschapswet is bepaald dat onder andere de bevoegdheid tot regeling van de samenstelling van het waterschapsbestuur aan Provinciale Staten behoort en bij provinciale verordening geschiedt. Doel van het initiatiefvoorstel is om het aantal geborgde zetels op het wettelijke mimumaantal van zeven vast te stellen en de verdeling van de geborgde zetels tussen de categorieen belanghebbenden daarop aan te passen. Artikel 13, derde lid, van de Waterschapswet bepaalt hieromtrent dat het aantal geborgde zetels ten minste zeven bedraagt en ten hoogste negen. Momenteel is bij de betreffende waterschappen het aantal geborgde zetels op het maximum gesteld. Bij een initiatiefvoorstel wordt aan het college van Gedeputeerde Staten de mogelijkheid geboden om aan Provinciale Staten wensen en bedenkingen mee te geven. Via dit besluit wordt hier invulling aangegeven.
30 september 2021
De provincie Zuid-Holland, provincie Utrecht en de provincie Noord-Holland werken samen met de inliggende waterschappen aan de waterveiligheid in West-Nederland. In totaal ligt in West-Nederland 4491 kilometer aan regionale keringen. Deze waterkeringen zijn belangrijk voor de waterveiligheid. Daarom zijn in diverse provinciale verordeningen voor deze keringen veiligheidsnormen vastgesteld. De keringen die niet aan de norm voldoen worden door de waterschappen verbeterd. Jaarlijks rapporteren de waterschappen aan Gedeputeerde Staten over de voortgang van de verbeteropgave. Deze rapportages laten een actueel beeld zien van de verbeteropgave aan de regionale waterkeringen. Inmiddels voldoet ruim 72 % (3238 km) van het totaal aan regionale keringen aan de normen. Er zijn in 2020 geen acute waterveiligheidsrisico’s geweest.
28 september 2021
Samen met de Stuurgroep Veenweiden Krimpenerwaard werkt de provincie Zuid-Holland aan de realisatie van 2.250 ha natuur in de Krimpenerwaard. Dit is onderdeel van het programma Natuurnetwerk Nederland (NNN) en gebeurt op basis van de Gebiedsovereenkomst Veenweiden Krimpenerwaard. De gezamenlijke opgave is ervoor te zorgen dat eind 2026 de betreffende gronden zijn ingericht al natuurterrein. Eén van de mijlpalen in de gebiedsovereenkomst is dat alle grond in 2021 binnen de NNN-begrenzing beschikbaar komt voor de inrichting als natuurterrein. Dit zet druk op het tijdig maken van zakelijke afspraken met de grondeigenaren. Die afspraken gaan over zelfrealisatie van natuur of aankoop van gronden. Zelfrealisatoren krijgen te maken met waardevermindering van hun grond vanwege functieverandering; landbouwgrond wordt natuurterrein. Voor de compensatie kunnen ze aanspraak maken op subsidieregeling Kwaliteitsimpuls natuur en landschap (SKNL). De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de subsidieregeling uit in opdracht van de provincie Zuid-Holland en doet dat volgens een standaardprocedure. Daarin krijgen de aanvragers één jaar de tijd voor het vestigen van de nodige kwalitatieve verplichting (in het kadastrale register vastgelegde afspraken dat de betreffende grond alleen ten dienste van de gestelde natuurdoelen is te gebruiken). Voor deze termijn ontbreekt de tijd. Om eerder kwalitatieve verplichtingen aan te kunnen gaan, heeft Gedeputeerde Staten aan RVO verzocht geen gebruik te maken van haar mandaat om deze verplichtingen aan te gaan. De provincie Zuid-Holland kan hiervoor op kortere termijn dan zelf zorgen, met medewerking van het programmabureau Veenweiden Krimpenerwaard en in afstemming met de zelfrealisatoren.
28 september 2021
GS-brief aan Provinciale Staten met behandelvoorstel betreffende de motie 1024 verkenning cultuur- en erfgoedbeleid is vastgesteld. In het behandelvoorstel wordt onder andere voorgesteld aan te sluiten bij de lopende opdracht voor een advies naar samenwerking cultuurbeleid gemeenten, provincie en rijk in Zuid-Holland.
28 september 2021
De provincie Zuid-Holland stimuleert en faciliteert initiatieven die de biodiversiteit stimuleren in het stedelijk gebied. Gedeputeerde Staten stellen daarom € 200.000 beschikbaar voor subsidies voor de verbetering van het leefgebied van icoonsoorten en Vogel- en Habitatrichtlijnsoorten. Subsidie kan worden aangevraagd door een ieder in Zuid-Holland tot een bedrag van € 10.000 waarbij 75% van de subsidiabele kosten worden vergoed. Subsidieaanvragen worden in opdracht van GS inhoudelijk beoordeeld door de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland. De inhoudelijke én procedurele eindbeoordeling wordt uitgevoerd door de provincie. Subsidieaanvragen kunnen bij het provinciale subsidieloket worden ingediend in de periode van 1 december 2021 tot 1 juni 2022 waarbij elke 6 weken de binnengekomen aanvragen worden beoordeeld.
28 september 2021
De voortgang van de implementatie van de Omgevingswet binnen de provincie Zuid-Holland wordt gemonitord en er wordt elk kwartaal een rapportage over opgesteld. Tevens is het invoeringsplan Omgevingswet geactualiseerd naar aanleiding van het uitstel van de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
28 september 2021
Vóór het zomerreces 2021 heeft de besluitvorming over de zeven RES’en1.0 in Zuid-Holland plaats gevonden in de Gemeenteraden, de Algemene Besturen van de waterschappen en Provinciale Staten. De RES1.0 is niet het eindpunt, maar wel een betekenisvolle stap in de energietransitie. Na de RES1.0 volgen nog het proces van de aanpassing van het omgevingsbeleid en een tweejaarlijkse herziening van de RES. Ook worden in de RES-regio’s uitvoeringsprogramma’s opgesteld. Tijdens de besluitvorming voor de zomer 2021 over de regionale energiestrategieën (RES 1.0) hebben gemeenteraden, de Algemene Besturen van de waterschappen en Provinciale Staten amendementen en moties aangenomen. Stuurgroepen van de RES'en werken de komende tijd er hard aan om de werking hiervan in kaart te brengen en bereiden een reactie voor. Voor de vervolgstap van RES naar omgevingsbeleid zal Gedeputeerde Staten begin november 2021 de startnotitie inclusief het participatieplan en de notitie reikwijdte en detailniveau voor planMER vast stellen.
28 september 2021
Het college van Gedeputeerde Staten heeft vragen gekregen van A.H.K. van Vliegen (PvdD), M. Ҫelik (DENK) en R. van Aelst (SP) over de opvang van Aghanen. De vragen gaan over welke inzet het college gaat plegen om ook in onze provincie opvangplekken voor Afghanen te realiseren. Gedeputeerde Staten geven hierover uitleg in de beantwoording.
28 september 2021
Het Faunabeheerplan ree Zuid-Holland 2020-2026 is opgesteld door de Faunabeheereenheid Zuid-Holland (FBE). Vervolgens is dit plan door Gedeputeerde Staten goedgekeurd op 15 september 2020. De Partij voor de Dieren heeft daar nu vragen over gesteld. Op basis van het faunabeheerplan is er inmiddels door de Omgevingsdienst Haaglanden een ontheffing verleend voor het beheer van de reeën in Zuid-Holland. Tegen deze ontheffing is beroep ingesteld bij de Rechtbank Den Haag. Via deze beroepsprocedure wordt ook de inhoud van het faunabeheerplan door de rechter beoordeeld. Vanwege deze juridische procedure kunnen Gedeputeerde Staten de gestelde vragen hierover op dit moment niet beantwoorden.
28 september 2021