Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 3961-3970
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben ingestemd met de voorgenomen overdracht van Huis te Warmond van Stichting Huis te Warmond aan Vereniging Hendrick de Keyser. Ook hebben Gedeputeerde Staten ingestemd en met de voorgenomen wijziging van de statuten van Stichting Huis te Warmond. Volgens de huidige statuten van Stichting Huis te Warmond dienen Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland in te stemmen met zowel de overdacht van het huis als met de wijziging van de statuten. Door de voorgenomen wijziging van de statuten zal de provincie in de toekomst geen rol meer spelen bij statutenwijzigingen of eigendomskwesties van Huis te Warmond. Gedeputeerde Staten hebben er vertrouwen in dat Vereniging Hendrick de Keyser en Stichting Huis te Warmond zich gezamenlijk zullen inzetten voor de duurzame instandhouding van dit rijksmonument.
22 mei 2018
Ruimte voor natuur en economie in de Rotterdamse haven. De provincie Zuid-Holland werkt met andere overheden (Rijk en Provincies) aan het landelijke Programma Aanpak Stikstof. Dit programma heeft als doel het beschermen van de natuur, in samenhang met de ontwikkeling van de economie. Economische ontwikkelingen zijn mogelijk, zolang ze binnen de draagkracht van de natuur passen. De Rotterdamse haven is één van belangrijkste economische gebieden van Nederland. Samen met het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam, het bedrijfsleven in de haven en het Rijk geven we vorm aan de regionale balans tussen economie en natuurbehoud. Dat doen we in de “Taskforce Rode Hexagonen Kapittelduinen”. De taskforce is gestart in 2016 en blijft in ieder geval actief in 2018 en 2019. De nu voorliggende rapportage is vastgesteld door Gedeputeerde Staten en bevat de tussentijdse resultaten.
22 mei 2018
De provincie Zuid-Holland heeft besloten een ontheffing van de Verordening ruimte 2014 te verlenen aan de gemeente Leiden voor het realiseren van een brandweerkazerne en 140 goedkope en middeldure huurwoningen aan de Schipholweg 130 in Leiden. Op die locatie staat nu een leegstand bedrijfspand. Door de bouw van de brandweerkazerne en het wooncomplex ontstaat er een extra belemmering in de molenbiotoop van de Maredijkmolen en dat mag niet volgens de molenbiotoopregels in de Verordening ruimte 2014. De provincie Zuid-Holland vindt het echter aanvaardbaar dat de molenbiotoop enigszins verslechtert onder andere omdat door de transformatie van deze plek de opkomsttijden van de brandweer in grote delen van Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest aanzienlijk verbeteren. Ook wordt door het bouwen van appartementen tegemoet gekomen aan de grote vraag naar binnenstedelijke woningen. Tot slot zorgt deze ontwikkeling voor een sterke verbetering van de ruimtelijke kwaliteit op deze plek in Leiden.
22 mei 2018
Gedeputeerde Staten hebben schriftelijke vragen 3387 van de PvdA en D66 met betrekking tot Fiets beantwoord. In de beantwoording wordt ingegaan op de maatregelen die nodig zijn om het aantal fiets-verkeersdoden terug te dringen, de verkeerseducatie gericht op de elektrische fietsers via het ROV-programma en de mogelijkheden om de fietsveiligheid op bestaande fietspaden te verbeteren. Daarnaast wordt via de Uitvoeringsagenda Samen verder fietsen gewerkt aan uitvoering van snelfietsroutes via het programma Beter Benutten Vervolg. Dit past binnen de doelen van het provinciaal fietsbeleid zoals vastgelegd in het Fietsplan 2016-2025 om de verkeersveiligheid en het comfort van fietsers in Zuid-Holland te verbeteren.
22 mei 2018
De VVD-statenleden Ludema en de Vries hebben vragen gesteld over financiële ondersteuning van gemeenten voor het beter laten functioneren van winkelgebieden. Met dit besluit stellen Gedeputeerde Staten (GS) de beantwoording van deze vragen vast. GS laten weten dat het een gemeentelijke verantwoordelijkheid is van gemeenten en lokale partijen om een visie op een duurzame (her)ontwikkeling te maken. Een centrum levendig en vitaal houden en krijgen is echter zo'n enorme opgave dat geen enkele partij dit alleen kan. De provincie kan hierbij een rol als verbinder en versneller van het proces op zich nemen en met meerdere partijen via de 'uitgestoken hand' een aanpak opstellen. De provincie heeft hier nieuw instrumentarium voor gemaakt, waaronder de 'Subsidieregeling planvorming detailhandel Zuid-Holland'.
22 mei 2018
Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) moet de stikstofoverbelasting van Natura 2000 gebieden terugdringen en ruimte creëren voor gewenste economische ontwikkeling. Hiervoor heeft het Rijk een overeenkomst afgesloten met de landbouwsector. Om het PAS nog robuuster te maken, wordt door de provincie Zuid-Holland gewerkt aan regionale stikstofreductieprogramma’s voor het Groene Hart (samen met LTO) en voor het havengebied (samen met Havenbedrijf Rotterdam, en de natuur- en milieuorganisaties). De provincie verstrekt vergunningen voor nieuwe economische ontwikkelingen en houdt de meldingen bij in AERIUS. AERIUS is het instrument dat de invloed van een nieuwe stikstofbron op de omgeving in beeld brengt: tot hoeveel depositie op welke plaats leidt een nieuw te vestigen emissiebron? In AERIUS is een verdeelsleutel gemaakt voor de ruimte per sector. Naar aanleiding van tegenstrijdige berichten over de voortgang van de PAS in Zuid-Holland zijn de volgende vragen gesteld en beantwoord.
22 mei 2018
Gedeputeerde Staten geven antwoord op de vragen (nr. 3386) die zijn gesteld door de heer J.J. Rijken (PVV) op 25 april 2018 naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur van 23 april over buitenlandse geldstromen naar Nederlandse moskeeën.
22 mei 2018
Op grond van de Waterschapswet maakt de provincie voor alle waterschappen een reglement van bestuur. Het reglement dat er voor het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard moet gewijzigd worden. Het proces dat moet worden gevolgd is beschreven in diezelfde Waterschapswet. Vandaag hebben gedeputeerde staten het voorontwerp van de wijziging vastgesteld, alsmede de brief waarmee dat stuk naar het waterschap wordt gestuurd. De beoogde wijzigingen betreffen drie onderwerpen. Als eerste wordt de kaart aangepast. Dat is omdat er in de afgelopen jaren diverse grenswijzigingen met andere waterschappen hebben plaatsgevonden de niet op de reglementskaart zijn meegenomen. Als tweede wordt de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren aangewezen als instantie die bestuursleden voor de categorie natuur mag benoemen. Deze wijziging wordt landelijk bij alle waterschappen doorgevoerd. Als derde worden de bepalingen die zijn opgenomen over de kostentoedeling voor de wegentaak gewijzigd. Het hoogheemraadschap heeft geconstateerd dat het belang dat natuureigenaren hebben bij de wegentaak niet echt verschilt van het belang dat andere eigenaren van onbebouwde gronden hebben bij de wegentaak. Met de voorgestelde wijziging van het reglement wordt het mogelijk gemaakt dat de heffing die aan beide categorieën wordt opgelegd even hoog is.
15 mei 2018
De provincie vraagt de diverse Zuid-Hollandse regio’s hun regionale kantorenvisie te actualiseren. Aanleiding is de Discussienota Kantoren Zuid-Holland die de provincie in maart 2018 heeft gepresenteerd. Hierin worden enkele veranderingen voorgesteld om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte blijft om kantoren te vestigen op goed bereikbare locaties in het stedelijke gebied en om leegstand op minder goede plekken verder terug te dringen. Ook moeten de regio’s in hun visies meer aandacht besteden aan duurzaamheid van kantoorgebouwen en dient de kantorenmarkt in een breder perspectief bekeken te worden, bijvoorbeeld de nauwe relaties met wonen, bedrijventerreinen en infrastructuur.
15 mei 2018
De provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam hebben gebruik gemaakt van hun bevoegdheid op grond van artikel 14 van het Besluit externe veiligheid inrichtingen om een veiligheidscontour vast te stellen rond de Waalhaven. Door het vaststellen van deze contour wordt de milieuruimte voor externe veiligheid voor de havenactiviteiten en logistieke activiteiten duidelijk begrensd. Bij de ligging van de contour is het uitgangspunt dat deze geen onnodige beperking betekent voor ontwikkelingen in de omgeving van de haven en in de haven zelf. Tegen het besluit tot vaststelling van de veiligheidscontour Waalhaven kan van beroep worden ingesteld door belanghebbenden. Dit kan vanaf de dag volgend op de dag waarop een exemplaar van het besluit ter inzage is gelegd gedurende zes weken.
15 mei 2018