Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 1501-1510
Op 8 maart 2021 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen over woningbouw in de Gnephoek in de gemeente Alphen aan den Rijn. In juni 2022 heeft de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening dhr. Kuijken gevraagd om een onafhankelijk advies uit te brengen over de mogelijke ontwikkelrichting van de Gnephoek in relatie tot de woningbouwopgave. Op 11 oktober 2022 heeft de minister het advies van dhr. Kuijken met een begeleidende brief naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze brief zijn ook de afspraken opgenomen die gemaakt zijn in het bestuurlijke overleg tussen de minister en vertegenwoordigers van de gemeente Alphen aan den Rijn, Hoogheemraadschap van Rijnland, regio Holland Rijnland en provincie Zuid-Holland. Bij deze worden de brief van de minister en het advies van dhr. Kuijken ter informatie aan Provinciale Staten toegestuurd.
11 oktober 2022
Gedeputeerde Staten hebben de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen 3888 van de Partij voor de Dieren ' Gezondheidsrisico’s nieuwe onderzoeken PFAS’. In de beantwoording wordt ingegaan op de relevante feiten en omstandigheden rondom de casus Chemours en wordt toegelicht wat de rol van Gedeputeerde Staten hierin is. Verder wordt uiteengezet welke stappen de provincie, binnen de mogelijkheden die wet- en regelgeving bieden, heeft gezet en blijft zetten gericht op een voortdurende vermindering van de PFAS-emissies.
11 oktober 2022
Het college van Gedeputeerde Staten hebben op 11 oktober het besluit tot wijziging van het Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2023 vastgesteld. In het Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2023 staan de natuurdoelen, natuurambities en agrarische leefgebieden omschreven die als basis dienen voor de subsidiëring vanuit de Subsidieregeling Natuur- en Landschapsbeheer Zuid-Holland 2016 en de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap 2013. Het Natuurbeheerplan valt onder het stelsel natuur- en landschapsbeheer waarmee het natuurbeleid van Zuid-Holland wordt uitgevoerd. In paragraaf 4.5 van het Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2023 zijn beheerfuncties voor de agrarische leefgebieden beschreven waarvoor agrarisch natuurbeheersubsidie kan worden aangevraagd. Door de doelverbreding binnen het agrarisch natuurbeheer voor het Nationaal Strategisch Plan zijn voor het agrarisch beheer vanaf 2023 de omschrijvingen en coderingen van de beheerfuncties uitgebreid en veranderd. De aanduidingen in paragraaf 4.5 zijn echter niet volledig geactualiseerd waardoor onbedoeld bepaalde beheermaatregelen voor klimaat- en waterdoelen niet subsidiabel lijken te zijn. Door dit wijzigingsbesluit zijn deze beheermaatregelen subsidiabel gemaakt. Daarnaast is in Kaart 1 van de Beheertypekaart het kaartbeeld van een perceel van het Voornes Duin abusievelijk aangemerkt als natuurbeheertype N15.01 Duinbos in plaats van natuurbeheertype N08.02 Open Duin. Door dit wijzigingsbesluit wordt dit kaartbeeld gerectificeerd zodat natuurbeheersubsidie kan worden aangevraagd.
11 oktober 2022
Het college van GS en de minister voor VRO hebben gezamenlijk de 'Samenwerkingsafspraken woningbouw Zuid-Holland’ opgesteld met richtinggevende woningbouwdoelstellingen. Beide partijen zien deze afspraken als een wederzijdse inspanningsverplichting. Met de samenwerkingsafspraken staat Provincie Zuid Holland aan de lat voor de grootste bouwopgave van alle provincies. Vanaf 2022 tot en met 2030 gaat het om het toevoegen van 235.460 (bruto) nieuwe woningen. Dit is ruim 26% van de landelijke woningbouwambitie en een van toename van 14% ten opzichte van de huidige woningvoorraad in Zuid-Holland. Daarbij is de inzet dat elk regionaal woningbouwprogramma voor 2/3e van de nieuwbouwwoningen bestaat uit betaalbare woningen. Het is daarnaast de ambitie dat vanaf 2025 elk regionaal woningbouwprogramma voor 1/3 wordt gebouwd door corporaties. Zuid-Holland streeft ernaar dat de voorraad van elke Zuid-Hollandse gemeente toegroeit naar minimaal 30% sociale huur. In vijf regionale woondeals wordt dit de komende maanden verder uitgewerkt in regionale realisatieagenda's. Het daadwerkelijk realiseren van 235.460 woningen is afhankelijk van een aantal kritische succesfactoren. Dit zijn Infrastructuur, Stikstof, Geluid, Water en bodem sturend, Voldoende middelen en sturing voor meer sociale en betaalbare woningen, Beperken schaarste van middelen en menskracht en stijgende kosten, Toekomstbestendige bouw (inclusief klimaatadaptief, duurzaam en circulair bouwen, energieneutraliteit), Streven naar complete steden en dorpen, Aansluiting op nutsvoorzieningen (energie en drinkwater), Procedures, Wegnemen onzekerheid bij marktpartijen over veranderende regelgeving (o.a. aanpassingen huurbeleid en de invoering Omgevingswet) en gerechtelijke uitspraken. In de samenwerkingsafspraken is een wederzijdse inspanningsverplichting aangegeven om gezamenlijk de bouwdoelstelling te halen en over het gezamenlijk monitoren van de voortgang.
11 oktober 2022
De statenvragen over omkering stroomrichting boezem Westland zijn beantwoord. Zoet water uit het Brielse Meer wordt ingelaten In perioden van neerslagtekort om de waterpeilen in beheergebied van Delfland op hoogte te houden. Dit is belangrijk voor de stabiliteit van de dijken, bebouwing, natuur, biodiversiteit en van zoet water afhankelijke partijen (o.a. de gietwaterfunctie). Het water vanuit het Brielse Meer stroomt via de boezem Westland naar de boezem Midden-Delfland. Het omkeren van de stromingsrichting betekent dat aanvoer vanuit het Brielse Meer stopt en dat op een ander punt het water moet worden ingelaten. Conclusie uit onderzoek van Delfland is dat het met de huidige assets (de inlaat bij het Schiegemaal) niet mogelijk is om de aanvoer te verleggen of aan te passen.
11 oktober 2022
De natuur in Nederland en Zuid-Holland staat onder druk. Op veel verschillende manieren werken we aan het herstel van de natuur. Voor het uitvoeren van natuurmaatregelen vanuit het Natuurpact en Programma Natuur werken we samen met terreinbeherende organisaties. Om dit uit te kunnen voeren wordt de Subsidieregeling natuurmaatregelen Zuid-Holland 2023-2025 vastgesteld. Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor om hiervoor het benodigde subsidieplafond vast te stellen.
11 oktober 2022
Tijdens de bespreking van de Herziening Omgevingsbeleid Module Ruimte en Wonen in de Integrale Commissie, op 5 oktober 2022, is een informatieve brief toegezegd. Deze brief gaat over het voornemen van Gedeputeerde Staten om ruimtelijke gebiedsplannen op te stellen voor transitiegebieden in het landelijk gebied en het opnemen van een regel daarover in de verordening (artikel 6.9 lid 13). In de Integrale Commissie zijn onzekerheden ontstaan over de (juridische) kwaliteit van de voorgestelde regel. In de brief geven Gedeputeerde Staten aan dat hierover juridisch advies is gevraagd en dat zij willen bezien hoe de regeling kan worden verbeterd.
11 oktober 2022
Op verzoek van de gemeente Hellevoetsluis wordt het beleidskader rond recreatieparken in de brief toegelicht.
11 oktober 2022
Gedeputeerde Staten hebben het behandelvoorstel vastgesteld voor Motie 1009 Verruiming mogelijkheden aanleg ecologische verbindingszones. In het behandelvoorstel is aangegeven dat maatwerk bij de realisatie van ecologische verbindingszones al mogelijk is gemaakt, mits de ecologische doelen worden behaald. Daarnaast is toegelicht dat met het nieuwe begrip “Landschapsgrond” en de gebiedsuitwerking vanuit Stikstofopgave en het NPLG (Nationaal Programma Landelijk gebied) er wellicht nieuwe mogelijkheden ontstaan om agrariërs te betrekken bij de realisatie en het beheer van ecologische verbindingen. Provinciale Staten worden eind 2023 geïnformeerd over de mogelijkheden.
11 oktober 2022
Gedeputeerde Staten vragen Provinciale Staten opnieuw te besluiten over het project ‘Vervanging en verbreding Steekterbrug’ te Alphen aan den Rijn. Tijdens het aanbestedingsproces voor een nieuwe beweegbare Steekterbrug is geconstateerd dat het werk niet realiseerbaar is binnen de gestelde financiële kaders, waarop een verkenning heeft plaatsgevonden naar een mogelijke alternatieve oplossingsrichting, zijnde een vaste Steekterbrug, op een doorvaarthoogte van 5,40 meter. Provinciale Staten wordt nu gevraagd een uitvoeringsbesluit te nemen over het ontwerp van een vaste brug met bijbehorende kosten.
11 oktober 2022