Duurzame warmtebronnen in Zuid-HollandZuid-Holland beschikt over veel eigen warmtebronnen waar je in principe de hele provincie mee zou kunnen verwarmen. Dat is belangrijk, want dan kunnen we meer zonne-en windenergie gebruiken voor elektriciteit. We werken aan de verdere ontwikkeling van deze lokale Zuid-Hollandse warmtebronnen zoals aardwarmte, restwarmte, aquathermie en zonthermie. Voor alle professionals die aan de slag gaan met duurzame warmte hebben we onderstaande informatie op een rij gezet.

Hoe kies ik de juiste duurzame warmtebron om een wijk te verwarmen?

Een slimme combinatie van verschillende bronnen is nodig om in de toekomst in onze warmtebehoefte te kunnen voorzien. Maar welke soort warmte kun je nu het beste kiezen om een wijk te verwarmen? Om gemeenten te helpen bij het maken van deze keuze, heeft de provincie de ‘warmteladder’ gemaakt.

Nieuwe warmtebronnen en infrastructuur

Er moet nog heel wat gebeuren om de Zuid-Hollandse duurzame warmtebronnen grootschalig te kunnen gebruiken. Van innovatie tot een provinciaal transportnet voor warmte. Bekijk hier de laatste ontwikkelingen en projecten rond aardwarmte, aquathermie, zonthermie, en restwarmte.

Aardwarmte

De bodem in Zuid-Holland is heel geschikt voor aardwarmte. We kunnen met aardwarmte een groot deel van Zuid-Holland verwarmen. Ga naar de pagina Geothermie.

Aquathermie: warmte uit water

Verschillende woonwijken in Zuid-Holland worden al verwarmd met warmte uit de drinkwaterzuivering of oppervlaktewater.

Onderzoek Zonthermie

Kunnen we zonne-energie ook gebruiken om onze huizen te verwarmen? Lees hier het onderzoek over zonthermie.

Restwarmte

Kunnen we Zuid-Holland verwarmen met restwarmte van de industrie? Lees meer op onze pagina WarmtelinQ tracé Vlaardingen – Den Haag.

Hoe slaan we duurzame warmte op?

We willen graag zeker zijn dat we altijd verwarming hebben als dat nodig is. Daarom dragen we bij aan onderzoek rond het opslaan van duurzame warmte.

Warmte-participatiefonds

Voor grote warmteprojecten zijn vaak grote investeringen nodig. Daarom heeft de provincie het warmte-participatie fonds opgericht. Bekijk hier de voorwaarden.