Provinciaal Inpassingsplan en MER
Op 14 november hebben Gedeputeerde Staten besloten om het ontwerp Provinciaal Inpassingsplan (PIP) en de bijbehorende Milieueffectrapporten (MER) vrij te geven voor terinzagelegging. In de periode van 8 december 2023 tot en met 18 januari 2024 liggen de documenten ter inzage. Vanaf 8 december is op deze pagina een link beschikbaar naar de documenten.
Wat is de warmtetransportleiding?
Dit project omvat de aanleg van een ondergrondse warmtetransportleiding en bestaat uit een aanvoer- en retourleiding van circa 20 kilometer tussen Rijswijk en Leiden. Door de warmtetransportleiding wordt het mogelijk om het bestaande warmtenet in Leiden en nieuwe lokale warmtenetten te voeden met restwarmte uit het Rotterdamse havengebied en eventuele nieuw aan te sluiten lokale bronnen. De leiding maakt deel uit van het regionale warmtetransportsysteem dat een belangrijke rol gaat vervullen in de transitie naar een betaalbare, betrouwbare en duurzame warmtevoorziening in dit deel van Zuid-Holland.
Participatie
Als onderdeel van het participatieproces organiseert WarmtelinQ op diverse momenten gebiedsgesprekken, webinars, worden nieuwsbrieven verzonden, et cetera. Voor een actueel overzicht van alle mogelijkheden om te participeren of jouw vragen te stellen, kun je terecht op de website van WarmtelinQ: www.warmtelinq.nl.
Provinciaal inpassingsplan Warmtetransportleiding Rijswijk - Leiden
In de vergadering van Provinciale Staten van 22 september 2021 is besloten om een provinciaal inpassingsplan en een milieueffectenrapport op te stellen voor het tracédeel Rijswijk – Leiden van het project WarmtelinQ. Dit tracé sluit in Rijswijk aan op het tracé van de warmtetransportleiding Vlaardingen – Den Haag, waarvoor al een provinciaal inpassingsplan is opgesteld.
Het PS-besluit over het opstellen van een inpassingsplan voor WarmtelinQ had primair betrekking op het tracé van de warmtetransportleiding. Daarna is duidelijk geworden dat het verstandig is om ook de locatie waar de transportleiding gaat aansluiten op het lokale warmtenet van Leiden mee te nemen in het PIP. Op die locatie komen het warmteoverdrachtstation (WOS) en de piek- en backupinstallatie voor het lokale warmtenet te staan. De gemeenten Leiden en Oegstgeest hebben de provincie hierom verzocht en dit verzoek werd ook ondersteund door de beide initiatiefnemers WarmtelinQ en Vattenfall. PS hebben op 12 oktober 2022 met dit verzoek ingestemd. Dat betekent dat de aanlandlocatie in Leiden West is meegenomen in het PIP.
Milieueffectrapport
De aanlandlocatie is ook meegenomen in het milieueffectrapport (MER) dat voor het project wordt opgesteld. Het MER verschaft belangrijke milieu-informatie voor de keuzes rond het voorkeurstracé en de aanlandlocatie en de vastlegging daarvan in het PIP.
Provinciale Coördinatieregeling voor vergunningen
Op 10 mei 2023 hebben Provinciale Staten een besluit genomen over de toepassing van de Provinciale Coördinatieregeling (PCR). Onder de PCR organiseert de provincie de terinzagelegging van besluiten (vergunningen). De bevoegde gezagen zoals gemeenten, hoogheemraadschappen en Rijkswaterstaat blijven zelf verantwoordelijk en bevoegd voor het nemen van de besluiten. Het eerste cluster aan vergunningen ligt tegelijk met het PIP en de MER ter inzage. In de periode van 8 december 2023 tot en met 18 januari 2024 liggen de documenten ter inzage. Vanaf 8 december is op deze pagina een link beschikbaar naar de documenten.
Wie zijn de initiatiefnemers?
De warmtetransportleiding WamtelinQ Rijswijk – Leiden is een project van WarmtelinQ Transport Services B.V., een onderdeel van Gasunie. Vattenfall is de initiatiefnemer voor de aansluiting van de warmtetransportleiding op het bestaande warmtenet van Vattenfall. Hiervoor is onder meer een piek- en backupinstallatie nodig waarmee Vattenfall ook bij een hoge warmtevraag in de wintermaanden en bij storingen/onderhoud de warmtelevering aan de afnemers in Leiden en omgeving kan garanderen.
Wat doet de provincie?
De provincie heeft de realisatie van het regionaal warmtenetwerk als provinciaal belang opgenomen in het Omgevingsbeleid van Zuid-Holland. Omdat de warmtetransportleiding tussen Rijswijk en Leiden een belangrijk onderdeel van het regionaal warmtenetwerk vormt, heeft WarmtelinQ de provincie gevraagd om voor het project een Provinciaal inpassingsplan (PIP) op te stellen. Met het Provinciaal Inpassingsplan wordt onder meer de realisatie van het leidingtracé met bijbehorende bouwwerken en technische voorzieningen planologisch-juridisch mogelijk gemaakt. Een inpassingsplan is een bestemmingsplan op provinciaal niveau. Dit heeft als voordeel dat de voorbereiding integraal en in nauwe samenwerking met de gemeenten verloopt, maar dat de ruimtelijke besluitvorming bij één bevoegd gezag ligt, namelijk Provinciale Staten. Dat maakt het proces efficiënter en daarbij worden procedurele risico’s verkleind.
Meer informatie
Heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen, dan kun je bellen met het Contactcentrum via 0704416622. Aanvullende Informatie over het project WarmtelinQ kun je vinden op de website van WarmtelinQ: www.warmtelinq.nl.
Documenten
- Statenbesluit - WarmtelinQ Rijswijk-Leiden aanlandlocatie en PCR (pdf, 346 kB)
- Voorontwerp PIP warmtetransportleiding en aanlandlocatie Rijswijk-Leiden (pdf, 5.7 MB)
- Plankaart (pdf, 25 MB)
- Bijlage 1 notitie reikwijdte en detailniveau (pdf, 3.4 MB)
- Bijlage 2 PlanMER WLQ Rijswijk-Leiden en aanlandlocatie (pdf, 32 MB)
- Bijlage 3 Notitie VKA (pdf, 2.8 MB)
- Bijlage 4 Verslag van horen van de raden in het kader van PIP Warmtetransportleiding Rijswijk - Leiden (pdf, 347 kB)
- Toepassen Provinciale Coördinatieregeling WarmtelinQ Rijswijk-Leiden
- WarmtelinQ Rijswijk- Leiden aanlandlocatie
- Reactienota NRD WarmtelinQ Rijswijk-Leiden.docx (pdf, 2.6 MB)
- Notitie Reikwijdte en Detailniveau WLQ Rijswijk - Leiden (pdf, 3.4 MB)
- Kennisgeving voornemen en participatie (pdf, 77 kB)
- Besluit opstellen PIP met MER-procedure tbv warmtetransportleiding Rijswijk-Leiden (pdf, 17 MB)
- Participatieplan WLQ Rijswijk - Leiden (pdf, 1.1 MB)