Spuimond-Oost in voorbereidingLangs de rivier Spui is in de Leenherengorzenpolder en de buitendijkse gorzen een afwisselend natuurgebied ontwikkeld. Eb en vloed zijn terug in het gebied en dat zorgt voor veel dynamiek.

Leenherengorzenpolder

Spuimond-Oost ligt op het uiterste puntje van de Hoeksche Waard nabij Goudswaard. De natuur in de Leenherengorzenpolder en de gorzen langs het Spui versterken de groene zone tussen het Haringvliet en de Oude Maas en tussen de Hoeksche Waard en Voorne-Putten.

In de Leenherengorzenpolder groeit en bloeit van alles. In het gebied doen enthousiaste vogelaars tal van bijzondere waarnemingen. De vogelkijkhut is in hoog tempo uitgegroeid tot een trekpleister voor vogelliefhebbers. Daarnaast biedt het wandelpad volop beschutting zodat wandelaars van dichtbij kunnen de vogels kunnen waarnemen.

Het is hier sowieso leuk wandelen. Het Spui mondt op deze plek uit in het Haringvliet en eb en vloed zorgen voor veel dynamiek. In samenwerking met Natuurmonumenten is een aansluiting gemaakt op de wandelroute door de Korendijkse Slikken. Met deze aansluiting is een wandeltocht van zo’n 2 kilometer te maken. Het plan is om deze in de toekomst uit te breiden tot een ronde van 5 kilometer.

Bezoekers kunnen hier genieten van de weidsheid, de stilte en de uitzichten over het Haringvliet en de omliggende natuurgebieden.

Eind 2016 is de aannemer van start gegaan met de aanleg van het natuurgebied Spuimond-Oost. In de zomer van 2017 is het werk afgerond.

De aannemer onderhoudt Spuimond-Oost tot het moment dat de provincie Zuid-Holland een permanente beheerder heeft gevonden.