Personenvervoer over waterSnel van A naar B kan ook over het water! Vervoer over is een aantrekkelijke aanvulling op het openbaar vervoer. De provincie Zuid-Holland is trotse opdrachtgever van de Waterbus tussen Rotterdam en de Drechtsteden.

Reizigers zijn zeer tevreden met de Waterbus

Aquabus is de vervoerder van de Waterbus. Uit de klantenbarometer blijkt dat reizigers de Waterbus in 2019 gemiddeld beoordeelden met een 8,4. We zien hierin een opvallend grote tevredenheid over de stiptheid van deze dienst ten opzichte van voorgaande jaren. Ook toeristen weten de Waterbus goed te vinden. De zomerdienstregeling naar werelderfgoed Kinderdijk is erg populair onder binnen- en buitenlandse toeristen.

Informatie over de haltes en de dienstregeling van de Waterbus staat op: www.waterbus.nl/.

Vanaf 2022 nieuwe vervoerder voor de Waterbus

De Waterbus heeft vanaf 1 januari 2022 een nieuwe vervoerder: de combinatie Aqualiner en Swets ODV Maritiem. Zij zullen reizigers met nieuwe, schone schepen vervoeren tussen Rotterdam en de Drechtsteden. Het contract van de nieuwe vervoerder geldt 8 jaar, met een verlengingsoptie van nog eens 7 jaar. Om van de verlengingsoptie gebruik te kunnen maken, zal tegen die tijd volledig uitstootvrij gevaren moeten worden.

Met de nieuwe vervoerder kunnen reizigers uit Rotterdam het hele jaar door met de Waterbus naar Kinderdijk. Ook komt er een nieuwe halte bij het Zalmhuis/Rivium, waardoor Capelle aan den IJssel via de Waterbus goed bereikbaar wordt. Daarnaast komt er een directe verbinding tussen Zwijndrecht en Papendrecht en blijft Sliedrecht het gehele jaar door verbonden met het netwerk. Een wens uit de Drechtsteden wordt hiermee werkelijkheid.

Subsidies

Omdat de provincie het belangrijk vindt dat iedereen snel, veilig en duurzaam van A naar B kan reizen verstrekt de provincie onder andere subsidie aan veerexploitanten voor een gerenoveerde of nieuwe veerpont, of een tweedehands veerpont die aantoonbaar duurzamer is dan de huidige veerpont. Ook verstrekt de provincie subsidie aan veerexploitanten, wegbeheerders en eigenaren van veerstoepen en toevoerwegen om de infrastructuur rond een veerpont te verbeteren. Meer informatie over de subsidies van Zuid-Holland is te lezen op: www.zuid-holland.nl/loket/subsidies.