Loswal Hoogewaard (Alphen aan den Rijn)De provincie Zuid-Holland is in samenwerking met gemeente Alphen aan den Rijn bezig met het aanleggen van een loswal. Deze loswal komt bij het bedrijventerrein Hoogewaard, dichtbij bushalte Landlustweg. De loswal is een korte kade aan de oever van de Oude Rijn waaraan schepen komen liggen om te lossen en te laden.

Waarom komt er op deze plek een loswal?

De provincie stimuleert (vracht)vervoer over water, omdat dit snel, veilig en duurzaam is. Vervoer over water zorgt immers voor minder vrachtwagens op de weg. We zijn bezig om voldoende locaties aan te leggen, waarbij goederen van land naar water kunnen of andersom. Op dit moment is in deze buurt geen geschikte openbare loswal aanwezig. Deze locatie heeft meerdere voordelen. De locatie is goed bereikbaar vanaf de weg en de vaarweg. Ook kunnen vrachtschepen hier goed keren.

Onderzoeken

De afgelopen tijd zijn allerlei onderzoeken en berekeningen uitgevoerd, waaronder onderzoek naar de bodem, de hoeveelheid aanwezige stikstof en de geluidstoename voor omliggende woningen en bedrijven. Deze rapportages zijn op te vragen bij omgevingsmanager Jiri Beijer .

Vergunning

Voor de aanleg van de loswal is de provincie verplicht om een vergunning aan te vragen. De provincie start binnenkort deze aanvraag. Op deze vergunning kan bezwaar worden ingediend. Wilt u een bericht ontvangen als de vergunning ter inzage ligt? Dit is te regelen via www.overheid.nl/berichtenoveruwbuurt.