Verbeteren doorstroming LeimuidenHet kruispunt Dokter Stapenséastraat-Burgemeester Bakhuizenlaan in Leimuiden is het laatste stuk van de N207 dat wordt aangepast om de doorstroming tussen Leimuiden en Alphen aan den Rijn te verbeteren. De Provincie richt de kruising opnieuw in zodat het verkeer sneller kan doorrijden en werkt hierbij samen met de gemeente Kaag en Braassem.

Zo ziet de nieuwe situatie eruit

Klik op de knop bij de afbeelding aan de rechterkant van deze pagina. Klik daarna op de blauwe bolletjes. Met de schuifknop links onderin kunt u de huidige situatie met de nieuwe situatie vergelijken. NB Aan deze visualisatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Wat gaan we doen?

 • Andere rijbaanindeling en inzet slimme verkeerslichten (i-VRI):
  Naast extra opstelstroken krijgt de kruising een intelligente verkeersregelinstallatie (i-VRI). Dit soort verkeerslichten communiceert met apps en navigatiesystemen van voertuigen en fietsers. Met de ontvangen voertuigdata kunnen kruispunten efficiënter worden geregeld. De i-VRI ‘weet’ immers hoeveel verkeer eraan komt en wat voor verkeer het is.
 • Enkelzijdige oversteek:
  Fietsers en voetgangers kunnen straks alleen oversteken aan de zuidzijde van de kruising. De noordelijke fiets- en voetgangersoversteek vervalt. Dit verbetert de veiligheid en de doorstroming. Ook komt er een extra oversteek voor fietsers bij de Dokter Stapenséastraat (ter hoogte van de brandweerkazerne) en bij de Burgemeester Bakhuizenlaan.
 • We verplaatsen de bushaltes en breiden de fietsenstallingen uit:
  De R-Net haltes (Lijn 470) komen tegenover elkaar te liggen aan de zuidzijde van de kruising. De halte achter het tankstation vervalt hiermee. De haltes voor Lijn 56 achter het tankstation en ter hoogte van de voormalige Connexion terrein op de Tuinderij worden vervangen door één nieuwe halte op de Tuinderij ter hoogte van het voetpad naar het Dorpsplein.
 • Optimalisatie ontsluiting Leimuiden:
  De Dokter Stapenséastraat wordt verbreed zodat we een extra opstelstrook kunnen maken. Aan de voorzijde van het voormalig schoolgebouw komt een fietspad voor 2 richtingen.

Planning werkzaamheden

Eind november begon Heijmans met de inrichting van het werkterrein en andere voorbereidende werkzaamheden. Sinds januari 2021 wordt er aan de kruising gewerkt in een aantal nachten en weekenden.

Wat er precies gebeurt op de N207, de Burgemeester Bakhuizenlaan en de Stapenséastraat en wat de omgeving daarvan gaat merken, communiceert Heijmans steeds ruim van tevoren in de BouwApp. (Deze is te downloaden via de Google Play store of Apple app store. Zie de rechterkant van deze pagina. Zoek naar ‘Kruising Leimuiden’ en volg het nieuws door het sterretje aan te klikken.)

We verwachten de werkzaamheden aan het begin van het tweede kwartaal volledig afgerond te hebben.

Vragen?

Heeft u vragen over het project N207 Verbeteren doorstroming Leimuiden? Stuur dan een e-mail naar en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Voorgeschiedenis - Passage Leimuiden

Het aanpassen van het knelpunt N207 bij Leimuiden is het laatste deel van de werkzaamheden die de provincie Zuid-Holland gefaseerd uitvoert om de doorstroming van de N207 Noord te verbeteren.

In het verleden is gekozen voor de aanleg van een viaduct (Passage Leimuiden) ter hoogte van de Waaier. Het verkeer van en naar Leimuiden maakt daarbij gebruik van een aantal nieuw aan te leggen wegen. De aanleg van het viaduct is echter onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van het bedrijventerrein Drechthoek II.

Omdat op korte termijn geen zicht bestaat op realisatie van de ontwikkeling van Drechthoek II, voert de provincie Zuid-Holland nu in samenspraak met gemeente Kaag en Braassem een aantal maatregelen uit.

De maatregelen die we gaan uitvoeren zijn toereikend om een goede doorstroming op de kruising te realiseren tot 2030 en ze worden op zo'n manier uitgevoerd dat de aanleg van het viaduct in de toekomst nog steeds mogelijk is.


Van de werkzaamheden in het eerste weekend is een mooi filmpje gemaakt.

Nieuwsbrief N207 Passage Leimuiden

Op de hoogte blijven van alle actuele ontwikkelingen rondom de N207 Passage Leimuiden? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief via het aanmeldformulier.

Dagelijks Beheer en Onderhoud

Sommige werkzaamheden worden standaard uitgevoerd. Andere werkzaamheden gebeuren alleen als het nodig is. Bekijk wat de provincie allemaal doet op de N-wegen.