Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 2051-2060
Het Pachtprijzenbesluit voor de geliberaliseerde pacht 2022. Jaarlijks stellen Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland de pachtprijzen voor de agrarische gronden die in het bezit zijn van de provincie Zuid-Holland vast. De pachtprijzen voor het pachtjaar 2022 zijn vastgesteld op basis van een taxatie. Hierbij is rekening gehouden met de gronden die binnen het Natuurnetwerk Nederland liggen en de aangewezen gronden voor boerenlandvogels. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en bestrijdingsmiddelen worden slechts in hoge uitzondering toegestaan, dat geldt ook voor overige agrarische grond. Voor alle gronden geldt dat er rekening wordt gehouden met de hoogte van de pachtprijs vanwege de beperkingen, zoals minder of geen mest, beperkte maaimogelijkheden of gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
2 november 2021
De provincie Zuid-Holland zet in op de realisatie van de juiste woning op de juiste plek op het juiste moment. Essentieel hiervoor is dat woningbouwlocaties realistisch en haalbaar zijn. Dit geldt ook voor de woningbouwlocaties die groter zijn 3 hectare, zijn gelegen buiten bestaand stads- en dorpsgebied en zijn opgenomen in de provinciale Omgevingsverordening. Gedeputeerde Staten zijn daarom voornemens de kaart met deze woningbouwlocaties in onze Omgevingsverordening te actualiseren en deze voor vrijgave voor de inspraak voor te leggen aan Provinciale Staten bij de Ontwerp Herziening module Ruimte en Wonen van het provinciale omgevingsbeleid. Hierbij zullen Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten voorstellen voor specifieke woningbouwlocaties te heroverwegen of deze in onze Omgevingsverordening opgenomen moeten blijven. Dit betreft in elk geval woningbouwplannen die reeds gerealiseerd zijn en dus niet meer in onze Omgevingsverordening opgenomen hoeven te zijn. Dit kunnen ook woningbouwlocaties zijn waarvan het niet aannemelijk is dat deze binnen tien jaar gerealiseerd (kunnen) worden.
2 november 2021
Op 13 oktober 2021 hebben Provinciale Staten het initiatiefvoorstel Aanpassing reglementen Zuid-Hollandse waterschappen aangenomen. Dit initiatiefvoorstel beoogt het aantal geborgde zetels bij Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Waterschap Rivierenland en Waterschap Hollandse Delta terug te brengen naar het wettelijk minimumaantal van zeven geborgde zetels en overeenkomstig de verdeling tussen de categorieën belanghebbenden te wijzigen. Het voornemen van Provinciale Staten vereist dat de reglementen van de betrokken waterschappen worden gewijzigd. Gedeputeerde Staten hebben de opdracht gekregen om de benodigde procedures op te starten om tot de reglementswijzigingen te kunnen komen. In dit besluit van Gedeputeerde Staten worden de waterschappen conform het bepaalde in artikel 3 van de Waterschapswet uitgenodigd om hun reactie te geven op het besluit van Provinciale Staten, zo ook Hoogheemraadschap van Rijnland. Hoogheemraadschap van Rijnland is een interprovinciale waterschap. Zo strekt het beheergebied van Hoogheemraadschap van Rijnland zich ook uit over grondgebied van de provincie Noord-Holland. Omdat voor de wijziging van het reglement van Hoogheemraadschap van Rijnland de medewerking is vereist van Noord-Holland, is ook Gedeputeerde Staten van Noord-Holland gevraagd om een reactie te geven op het voornemen overeenkomstig het besluit van Provinciale Staten het reglement aan te passen.
2 november 2021
In de eerste Cluster Energie Strategie (CES) Rotterdam-Moerdijk zijn zes sleutelprojecten geïdentificeerd die een katalysator vormen voor de energietransitie in de regio en tegelijkertijd belangrijk zijn voor de nationale economie en het toekomstige verdienvermogen van ons land. Een werkgroep met daarin vertegenwoordigers van Deltalinqs, Provincie Zuid-Holland, Provincie Noord Brabant, Havenbedrijf Moerdijk, Stedin en Havenbedrijf Rotterdam (voorzitter) analyseerde niet alleen toekomstige energiestromen en de verduurzamingsplannen van de industrie, maar keek eveneens naar behoud en waar mogelijk versterking van de strategische positie van Rotterdam-Moerdijk in Noordwest-Europa. Deze zes sleutelprojecten zijn: 1) De aanleg van een open access waterstof-backbone die lokale productie,importterminals en doorvoer richting achterland integreert.2) De versterking van west-oost verbinding vanuit Rotterdam, d.m.v. buisleidingeninfrastructuur via Moerdijk-Geertruidenberg richting Geleen en Noordrijn-Westfalen voor onder andere waterstof en CO₂.3) De aanlanding van minimaal 2GW extra hernieuwbare elektriciteit vanaf windparken op de Noordzee in 2030 voor elektrificatie in de industrie.4) Een hoofdinfrastructuur aanleggen en verder uitbouwen voor transport enonderzeese opslag van CO₂.5) Aansluitingen in het industriegebied voor uitkoppeling van warmte voor hoofdtransportleiding van duurzame warmte.6) De infrastructuur voor het project H-vision dat zich richt op produceren entransporteren van koolstofarme waterstof voor de industrie.
2 november 2021
De provincie heeft besloten € 4,3 miljoen te reserveren binnen het Programma Natuur voor baggeren in Westveen. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de stikstofgevoelige natuurdoelen in het Natura 2000 gebied, de Nieuwkoopse plassen & de Haeck, waar Westveen onderdeel van is.
2 november 2021
Er zijn aan het college van Gedeputeerde Staten Statenvragen gesteld omtrent de stilliggende zeeschepen in de Noordzee voor het natuurgebied Meijendel. De zeeschepen die hier voor anker liggen, kunnen stikstofneerslag op het Natura 2000-gebied Meijendel & Berkheide veroorzaken. In het antwoord leggen we uit dat die ankerplaatsen in internationale verdragen zijn vastgelegd, door de Rijksoverheid. Verplaatsing door provincie Zuid-Holland is daardoor niet mogelijk. We hebben in het verleden hier bij het Rijk al eens naar gevraagd. De stikstofdepositie wordt van de algemene bron scheepvaart wordt in de stikstofberekeningen van Aerius als aparte bron, naast bijvoorbeeld landbouw of consumenten, berekend en getoond.
2 november 2021
Op 13 oktober 2021 hebben Provinciale Staten het initiatiefvoorstel Aanpassing reglementen Zuid-Hollandse waterschappen aangenomen. Dit initiatiefvoorstel beoogt het aantal geborgde zetels bij Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Waterschap Rivierenland en Waterschap Hollandse Delta terug te brengen naar het wettelijk minimumaantal van zeven geborgde zetels en overeenkomstig de verdeling tussen de categorieën belanghebbenden te wijzigen. Het voornemen van Provinciale Staten vereist dat de reglementen van de betrokken waterschappen worden gewijzigd. Gedeputeerde Staten hebben de opdracht gekregen om de benodigde procedures op te starten om tot de reglementswijzigingen te kunnen komen. In dit besluit van Gedeputeerde Staten worden de waterschappen conform het bepaalde in artikel 3 van de Waterschapswet uitgenodigd om hun reactie te geven op het besluit van Provinciale Staten, zo ook Waterschap Rivierenland. Waterschap Rivierenland is een interprovinciale waterschap. Zo strekt het beheergebied van dit waterschap zich ook uit over grondgebied van de provincies Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant. Omdat voor de wijziging van het reglement van Waterschap Rivierenland de medewerking is vereist van de provincies Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant, is ook Gedeputeerde Staten van die provincies gevraagd een reactie te geven op het voornemen het reglement aan te passen.
2 november 2021
Op 13 oktober 2021 hebben Provinciale Staten het initiatiefvoorstel Aanpassing reglementen Zuid-Hollandse waterschappen aangenomen. Dit initiatiefvoorstel beoogt het aantal geborgde zetels bij Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Waterschap Rivierenland en Waterschap Hollandse Delta terug te brengen naar het wettelijk minimumaantal van zeven geborgde zetels en overeenkomstig de verdeling tussen de categorieën belanghebbenden te wijzigen. Dit voornemen van Provinciale Staten vereist dat de reglementen van de betrokken waterschappen worden gewijzigd. Gedeputeerde Staten hebben de opdracht gekregen om de benodigde procedures op te starten om tot de reglementswijzigingen te kunnen komen. In dit besluit van Gedeputeerde Staten worden de waterschappen conform het bepaalde in artikel 3 van de Waterschapswet uitgenodigd om hun reactie te geven op het besluit van Provinciale Staten, zo ook Waterschap Hollandse Delta. Bij dit overleg zal tevens aan bod komen het verzoek van het waterschap om het reglement aan te passen overeenkomstig een op 10 maart 2021 door de Verenigde Vergadering aangenomen voorstel om de kostentoedeling met betrekking tot de wegenheffing aan te passen.
2 november 2021
Waterschap Hollandse Delta heeft Gedeputeerde Staten gevraagd een ontheffing te verlenen voor de benoeming van twee externe heemraden. In artikel 41, derde lid, van de Waterschapswet is opgenomen dat de leden van het dagelijks bestuur van het waterschap in beginsel uit de leden van het algemeen bestuur worden benoemd. Gedeputeerde Staten hebben de bevoegdheid het waterschap een ontheffing van voornoemde bepaling te verlenen. Gedeputeerde Staten hebben besloten de ontheffing te verlenen om de benoeming van de heemraden mogelijk te maken, nu aan de verlening daarvan geen bezwaren zijn opgekomen.
2 november 2021
Op 13 oktober 2021 hebben Provinciale Staten het initiatiefvoorstel Aanpassing reglementen Zuid-Hollandse waterschappen aangenomen. Dit initiatiefvoorstel beoogt het aantal geborgde zetels bij Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Waterschap Rivierenland en Waterschap Hollandse Delta terug te brengen naar het wettelijk minimumaantal van zeven geborgde zetels en overeenkomstig de verdeling tussen de categorieën belanghebbenden te wijzigen. Dit voornemen van Provinciale Staten vereist dat de reglementen van de betrokken waterschappen worden gewijzigd. Gedeputeerde Staten hebben de opdracht gekregen om de benodigde procedures op te starten om tot de reglementswijzigingen te kunnen komen. In dit besluit van Gedeputeerde Staten worden de waterschappen conform het bepaalde in artikel 3 van de Waterschapswet uitgenodigd om hun reactie te geven op het besluit van Provinciale Staten, zo ook Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.
2 november 2021