Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 231-240
Begin 2016 trad de ‘Beleidsregel open bodemenergiesystemen in bodemenergieplannen’ in werking. Het hoofddoel wasom door middel van bodemenergieplannen de benutting van de ondergrond door open bodemenergiesystemen te verbeteren, zodat zoveel mogelijk toekomstige gebruikers toegang hebben tot deze techniek. Een nevendoel was om bodemenergie te stimuleren door vergunningverlening te vergemakkelijken in drukke gebieden. Deze beleidsregel is geëvalueerd door middel van het houden van zes workshops met ambtenaren van gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten en andere provincies. Uit deze evaluatie kwam dat het beleid relevant is, maar dat vooral de uitvoerbaarheid nog kan verbeteren. Voor dit laatste zijn adviezen opgesteld die mee worden genomen in de actualisatie van het omgevingsbeleid van de Provincie Zuid-Holland. Daarnaast zal de provincie bij de gemeenten aandacht vragen voor het instrument bodemenergieplannen bij het ontwikkelen van gasvrije nieuwe wijken en wijken die worden gemoderniseerd.
3 december 2024
Gedeputeerde Staten geven antwoord op de vragen van de VVD. Naar aanleiding van die vragen antwoorden Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland dat de uitgebreide tekst van Artikel 1 van de Grondwet in het kader van Tachtig Jaar Vrijheid in 2025 wordt teruggeplaatst op een nog nader te bepalen plaats. Hiermee onderstreept het college van Gedeputeerde Staten het belang van het uitdragen van Artikel 1 van de Grondwet.
3 december 2024
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben zich in februari 2023 aangesloten bij het Convenant Toekomstbestendig Bouwen. In dit convenant werken inmiddels meer dan 150 partijen samen om sneller, betaalbaarder en toekomstbestendiger te bouwen. Dit zijn partijen uit o.a. de bouw en financiële wereld, kennisinstellingen en overheden. Het convenant is doorontwikkeld en versie 2.0 is op 24 oktober 2024 gelanceerd. Deze versie is tot stand gekomen na een uitgebreid en lang participatietraject. Het convenant is nu beter afgestemd op de Leidraad van het Nieuwe Normaal en de Maatlat Groene Klimaatadaptieve Gebouwde Omgeving. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben besloten om in te stemmen met deze nieuwe versie en hebben Provinciale Staten hierover geïnformeerd.
3 december 2024
Gedeputeerde Staten hebben de voortgangsbrief digitale economie 2024 vastgesteld. Met deze voortgangsbrief informeren Gedeputeerde Staten de statenleden over de behaalde doelstellingen binnen het beleidsterrein digitale economie en is de focus van digitale economie voor de komende periode geschetst.
3 december 2024
De pilot met Hogere Tempratuur Opslag (HTO) bij de Technische Universiteit Delft (TUD), waarbij infiltratie temperaturen tot 90°C aan de orde zijn, is een bijzonder project voor de provincie Zuid-Holland. Door een uitzonderlijke vergunning te verstrekken aan de TUD om een pilot te draaien waarbij restwarmte in de vorm van heet water de bodem in wordt gepompt om te gebruiken wanneer er behoefte is aan deze warmte. Deze technologie kan een belangrijke schakel worden in de warmtetransitie. De TUD ontwikkelt deze pilot op eigen campus om o.a. te onderzoeken wat de effecten van deze technologie zijn op bodem en milieu. De TUD zet zich in om deze technologie beschikbaar te maken voor bredere maatschappelijke inzet. Denk aan het bufferen van restwarmte van de Rotterdamse haven in HTO-opslagen en deze te koppelen aan lokale en regionale warmtenetten.
3 december 2024
De gemeente Bodegraven-Reeuwijk staat voor een besluit over het wijzigingsplan en bestemmingsplan ten behoeve van NNN-gebied Bodegraven Noord. Met deze GS brief verzoekt de provincie de gemeente om spoedig over te gaan tot vaststelling van de benodigde ruimtelijke plannen voor NNN Bodegraven Noord.
3 december 2024
De provincie Zuid-Holland ziet samen met de glastuinbouw en relevante partijen een kans om samen de potentie van midden temperatuur opslag (MTO) te verkennen. MTO is warmte opslag in de bodem tot een temperatuur van ca. 50 graden C. Samen met partners, die gaan participeren in het project Greenport West-Holland, gaan we monitoren of we kunnen aantonen dat MTO een bijdrage levert aan de optimalisatie en reductie van energieverbruik. Daarnaast tevens of MTO geen nadelige effecten heeft op de bodem en grondwater. Positieve resultaten kunnen op termijn mogelijkheden bieden voor ook andere bedrijven en partijen om MTO toe te passen.
3 december 2024
Op 26 juni 2024 hebben wij een Woo-verzoek ontvangen waarin gevraagd wordt om informatie met betrekking tot de financiering van de Stichting Fauna beheereenheid Zuid-Holland in de jaren 2022 tot en met 2024. Ter aanvulling van het besluit van 28 augustus 2024 met kenmerk PZH-2024-859312416 maken wij hierbij 10 documenten (gedeeltelijk) openbaar.
27 november 2024
Bij Gouderak wordt een gebied van ongeveer 3 hectare, dat eigendom is van de provincie, ingericht als natuurgebied. Dit natuurgebied wordt zodanig ontworpen dat het aansluit bij het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en een schakel vormt in de ecologische verbindingszone Krimpenerwaard-Bentwoud. Dit creëert een geschikt leefgebied voor dieren die afhankelijk zijn van natte gebieden, zoals de otter. De werkzaamheden voor het natuurgebied zijn naar verwachting eind 2027 klaar. Dit project dient als natuurcompensatie voor de dijkversterking van het project ‘Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard’ (KIJK), uitgevoerd door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De provincie is gevraagd om deze natuurcompensatie te verzorgen. Om dit te realiseren, sluiten Gedeputeerde Staten (GS) een overeenkomst met het Hoogheemraadschap. In deze overeenkomst, gebaseerd op een definitief bestemmingsplan, worden afspraken gemaakt om de natuurcompensatie voor KIJK te realiseren. Het Hoogheemraadschap betaalt hiervoor een afkoopsom aan de provincie.
26 november 2024
Beantwoording van de statenvragen van de PVV met betrekking tot gemeentegrensoverschrijdende overlasteffecten en de problematiek van weersafhankelijke opweksystemen. Gedeputeerde Staten benadrukt het belang van een balans tussen wind- en zonne-energie voor stabiliteit en efficiëntie in de energiemix. Gemeenten dragen de verantwoordelijkheid voor lokale plannen, hierbij werkt de provincie nauw samen met de gemeenten binnen de Regionale Energie Strategieën (ofwel RES). De energietransitiedoelen voor 2030 worden erkend als ambitieus, met uitdagingen door ruimtelijke beperkingen en technische eisen. Echter, stellen Gedeputeerde Staten dat vertraging en/of uitstel van de energietransitie negatieve, onomkeerbare gevolgen kan hebben voor klimaat, economie en volksgezondheid. Samenwerking tussen overheden en innovatieve oplossingen zijn volgens Gedeputeerde Staten cruciaal om toekomstige energievraagstukken aan te pakken.
26 november 2024