Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem (7 HOV lijnen)De regio Drechtsteden – Molenlanden - Gorinchem (DMG) heeft sinds december 2018 een vernieuwd openbaar vervoernetwerk. Met de komst van het nieuwe netwerk heeft de regio een stevig netwerk van snel, frequent hoogwaardig openbaar vervoer met maar liefst 7 HOV-lijnen, waarvan er 3 als R-net rijden.

De 7 nieuwe hoogwaardige openbaar vervoer lijnen (HOV) vormen samen met de regionale spoorlijn, de MerwedeLingelijn, de ruggengraat voor het openbaar vervoer in de regio. Een herkenbaar, kwalitatief netwerk van snel, betrouwbaar, frequent en comfortabel openbaar vervoer. Met goede aansluitingen op andere bussen en de trein. Zo is het openbaar vervoer een aantrekkelijk alternatief voor de auto.

Zeven HOV lijnen

De regio DMG heeft 7 HOV lijnen, 3 R-net lijnen en 4 reguliere HOV-lijnen, die Qbuzz als snelBuzz rijdt. Het verschil tussen R-net en HOV zit in de toepassing van de R-net productformule, hét kwaliteitsmerk voor HOV in de Randstad. Een belangrijk verschil is de voor reizigers zeer herkenbare rood/grijze R-net uitstraling. Daarnaast is frequentie van de R-net lijnen hoger: in de spits elke 10 minuten een bus en daarbuiten elke 15 minuten. De reguliere HOV-lijnen rijden met een lagere frequentie, maar hebben verder alle voordelen van HOV. Met de introductie van de 3 nieuwe R-net lijnen is het Randstedelijke R-net in de provincie Zuid-Holland behoorlijk uitgebreid.

Sinds december 2018 is de succesvolle MerwedeLingelijn eveneens onderdeel van R-net. Deze lijn staat volgens recent onderzoek onder reizigers aan de top van de best gewaardeerde regionale spoorlijnen.

De voordelen van HOV

Alle HOV bussen rijden over snelle, doorgaande routes en stoppen in de regel minder vaak. Dit levert rijtijdwinst op, verkleint de kans op vertraging en leidt daardoor tot grotere betrouwbaarheid en meer reiscomfort. De bussen rijden frequent en zijn comfortabeler dan reguliere bussen. Veel haltes krijgen extra voorzieningen, zoals overdekte fietsenstallingen en P+R terreinen. Ook wordt er ingezet op een betere bereikbaarheid van de haltes per fiets. De haltes bieden verder meer wachtcomfort en hebben digitale informatiepanelen waarop actuele vertrektijden staan.

Waar rijden de HOV-bussen?

 • R-net lijn 488:
  Rotterdam Kralingse Zoom – H.I. Ambacht – Zwijndrecht – Dordrecht
 • R-net lijn 489:
  Rotterdam Kralingse Zoom – Ridderkerk – Alblasserdam (de bus rijdt 2x per uur door naar Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland)
 • R-net lijn 491:
  Rotterdam Zuidplein – Oostendam - Papendrecht – Sliedrecht
 • snelBuzz lijn 316:
  Dordrecht –Papendrecht – Alblasserdam (de bus rijdt 2x per uur door naar Kinderdijk)
 • snelBuzz lijn 387:
  Utrecht – Meerkerk - Gorinchem (bus rijdt 2x per uur door naar Hoog Dalem)
 • snelBuzz lijn 388:
  Rotterdam Kralingse Zoom – Papendrecht – Sliedrecht – Meerkerk - Utrecht
 • snelBuzz lijn 392:
  Rotterdam Zuidplein – Lombardijen – Oostendam – H.I. Ambacht – Zwijndrecht - Dordrecht

Naast de stevige ruggengraat van hoogwaardig openbaar vervoer heeft de regio een netwerk van stad- streek- en buurtbussen. Aangevuld met slimme, kleinschalige mobiliteitsoplossingen. Zodat iedereen van deur tot deur kan reizen. Ook op plaatsen waar de vraag naar openbaar vervoer klein is én voor kwetsbare inwoners. Meer informatie over het openbaar vervoer in de regio DMG is te vinden op de website van Qbuzz.

Infrastructurele maatregelen

Om de HOV bussen sneller en betrouwbaarder te laten rijden, zijn aanpassingen nodig aan de infrastructuur. De provincie Zuid-Holland werkt samen met gemeenten in de regio en andere wegbeheerders aan de een flink aantal infrastructurele maatregelen. De maatregelen worden gefaseerd voorbereid en uitgevoerd.

In 2018 is de eerste fase van deze opgave gerealiseerd. In totaal zijn in de Drechtsteden 27 HOV/R-net haltes (13 locaties) aangepakt; in Alblasserdam, Papendrecht, Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht Baanhoek en bij het nieuwe overstappunt Oostendam. In de regio Molenlanden, Gorinchem gaat het om 11 HOV haltes (5 locaties). Er zijn nieuwe haltes bij Meerkerk N214/A27, langs de N214 bij Noordeloos, Bleskensgraaf en Molenaarsgraaf en bij de stations van Gorinchem en Sliedrecht. In opdracht van de gemeente Sliedrecht en in samenwerking met de provincie Zuid-Holland is het kruispunt Sportlaan-N482 opnieuw ingericht. Hiermee is de doorstroming van de bussen op dit kruispunt sterk verbeterd.

Volop in ontwikkeling

Voor 2019/2020 staat een volgende serie maatregelen op de planning. Nu duidelijk is hoe het nieuwe openbaar vervoernetwerk eruit ziet, wordt gekeken welke maatregelen er verder nodig zijn om Qbuzz optimaal te faciliteren en het openbaar vervoer in de regio verder te verbeteren. Niet alleen extra haltes, maar ook fietspaden, doorstroommaatregelen, busstroken en een busplatform bij Alblasserdam.