GLB staat voor het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Om aanspraak te maken op Europees geld om dit beleid uit te voeren, heeft elke lidstaat een uitvoeringsplan ingediend bij de Europese Commissie. Nederland heeft dit gedaan in de vorm van het Nationaal Strategisch Plan (NSP). Hierin heeft Nederland aangegeven op welke wijze in de periode van 2023 tot en met 2027 bij te gaan dragen aan de doelen van het GLB.
De doelen van GLB-NSP hebben betrekking op een slimme veerkrachtige landbouw, bodem, water, lucht, biodiversiteit en klimaat en dierenwelzijn en brede plattelandsontwikkeling. Kennis, innovatie en netwerkvorming zijn horizontale doelen.
Lees meer over het Nederlands Nationaal Strategisch Plan.
Het NSP bestaat uit de volgende onderdelen:
- de basis inkomenssteun, waaronder de aanvullende steun voor jonge landbouwers
- de ecoregeling
- de sectorale interventies voor de Bijenteelt en Groente en Fruit
- het Agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb)
- investeringen
- samenwerking
- kennis- en informatieoverdracht
De provincie Zuid-Holland voert de onderdelen ANLb, investeringen, samenwerking voor innovaties, gebiedsontwikkeling (LEADER) en kennis- en informatieoverdracht uit. Op deze pagina vind je informatie over de onderdelen investeringen, samenwerking voor innovaties, gebiedsontwikkeling (LEADER) en kennis- en informatieoverdracht.
Lees meer over het Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANlb).
De overige onderdelen worden uitgevoerd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Meer informatie over de regelingen die door het Ministerie van LNV worden uitgevoerd vind je op de website van RVO.
Subsidies
Voor de onderdelen investeringen, samenwerking voor innovaties, gebiedsontwikkeling (LEADER) en kennis- en informatieoverdracht komen de volgende subsidies beschikbaar:
1. Productieve investeringen op landbouwbedrijven (o.a. voor jonge landbouwers)
Biedt landbouwers en jonge landbouwers (tot 40 jaar) de mogelijkheid tot verduurzaming van het landbouwbedrijf door te investeren in bedrijfsmiddelen. De investeringen dienen bij te dragen aan een leefbaar inkomen en het concurrerend vermogen van de landbouwer en aan de GLB-NSP doelen ten aanzien van bodem, water, lucht, biodiversiteit en klimaat.
2. Niet-productieve investeringen op landbouwbedrijven
Biedt individuele landbouwers en groepen landbouwers (collectief) de mogelijkheid om landbouwgronden in te richten zodat wordt bijgedragen aan biodiversiteit, de kwaliteit van het landschap en daarnaast ook aan het mitigeren van de impact van de emissies van nitraat, stikstof en fosfaat. Het gaat hier om inrichtingsmaatregelen op landbouwbedrijven.
3. Niet-productieve investeringen watersystemen
Biedt waterschappen de mogelijkheid om door investeringen in het landelijk gebied die bijdragen aan de doelen ten aanzien van milieu, biodiversiteit en klimaat. De investeringen betreffen de (her)inrichting en het beheer van het landelijk gebied ten behoeve van biodiversiteit, waterkwaliteits- en kwantiteitsbeheer en klimaatmitigatie en -adaptatie. Voorwaarden zijn dat er een aantoonbare directe link is met de landbouw, maar die niet leiden tot voordeel in de landbouwproductie. Het gaat hier om inrichtingsmaatregelen buiten landbouwbedrijven. Lees meer op pagina Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) Nationaal Strategisch Plan (NSP): Niet-productieve investeringen in watersystemen, subsidie.
4. Samenwerking voor innovaties
Biedt samenwerkingsverbanden (ook wel operationele groepen) de mogelijkheid voor het (door)ontwikkelen, praktijkrijp maken en communiceren van innovaties die bijdragen aan de transitie naar een duurzame, toekomstbestendige landbouw. Een voorwaarde is dat de groep minstens één landbouwer bevat en andere partijen die voor de innovatie nodig zijn.
5. LEADER
LEADER staat voor vanuit de gemeenschap geleide lokale sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland. Lokale Actiegroepen leiden de plaatselijke ontwikkeling van plattelandsgebieden aan de hand van hun Lokale Ontwikkelingsstrategie (hierna: LEADER strategie). Elke strategie dient bij te dragen aan hoofdzakelijk de sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland en daarnaast aan de doelen ten aanzien van de matiging van klimaatverandering, efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen zoals water, bodem en lucht en de bescherming van biodiversiteit. Optioneel kan de strategie ook bijdragen aan het stimuleren van een aantrekkelijk platteland voor wonen en recreëren en een aantrekkelijk ondernemers- en werkklimaat voor diverse agrarische en niet-agrarische bedrijven of activiteiten. Kennis, innovatie en samenwerking zijn sleutelwoorden voor LEADER. Lees meer op pagina Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) Nationaal Strategisch Plan (NSP): LEADER, subsidie.
6. Kennisontwikkeling en informatie
Biedt mogelijkheden voor regionale groepen van landbouwers om gezamenlijk kennis te vergaren en uit te wisselen met ruimte voor specifiek regionale uitdagingen. Deze subsidie voorziet in de behoefte om via kennisverspreiding en informatie ondernemers te ondersteunen in de transitie naar een duurzame landbouwsector.
Voorwaarden
De subsidies komen beschikbaar via openstellingsbesluiten onder de Regeling Europese landbouwsubsidies Zuid-Holland. In de openstellingsbesluiten staat waarvoor subsidie kan worden gevraagd en welke voorwaarden van toepassing zijn. Meer informatie over de openstellingen volgt op de betreffende websitepagina’s.
Subsidie aanvragen
Subsidie kan worden aangevraagd via het portaal van RVO. Een link naar het portaal vind je op de betreffende websitepagina van de subsidie.
Plattelandsontwikkelingsprogramma 3 (POP3)
Ben je op zoek naar informatie over het programma dat voorafging aan het NSP? Zie het Plattelandsontwikkelingsprogramma 3 (POP-3).
Contact
Heb je vragen? Neem dan contact op met Hester Engelsman via hm.engelsman@pzh.nl.
Wet- en regelgeving
- Beleidsregel verlagen subsidies GLB Zuid-Holland
- Regeling Europese landbouwsubsidies Zuid-Holland (versie 3 oktober 2023)
- Toelichting behorende bij de Regeling Europese Landbouwsubsidies Zuid-Holland 2023 (pdf, 296 kB)